More

    Negocieri pe Dreapta (I)

    Rezultatele nesatisfăcătoare, mult sub aşteptări, obţinute la alegerile europarlamentare, au silit partidele de dreapta să demareze, în regim de urgenţă, negocieri în scopul unirii forţelor pentru importanta competiţie prezidenţială din toamnă.

    Startul a fost dat, oficial, de PNL şi PDL, prin dorinţa comună, după o lungă perioadă de animozitate, de a resuscita Alianţa DA. Discuţiile au demarat sub lozinca pompoasă “pentru construirea unei alternative pentru România”. Năpădit de entuziasme, liderul PDL, Vasile Blaga, a precizat că se doreşte o colaborare cu PNL pe termen lung care să aibă în vedere nu numai alegerile prezidenţiale, dar şi alegerile locale şi generale din 2016, prin construirea în timp a unui mare partid de centru dreapta. Blaga a mai spus că ar fi posibilă o fuziune între PNL şi PDL dacă analizele vor arăta că împreună cele două partide pot lua la prezidenţiale mai multe voturi decât separat. Nu în ultimul rând, s-a convenit ca “marea construcţie de dreapta” să aibă un candidat unic la preşedinţia României.

    În entuziasmul determinat de primii paşi ai acestui demers unificator, voci pesimiste au apreciat însă că sunt încă multe hopuri pe care cei doi lideri, Crin Antonescu şi Vasile Blaga, le mai au de trecut, în primul rând fiecare în propriul partid şi apoi, amândoi, în raport cu celelalte partide de Dreapta şi, mai ales, cu Traian Băsescu. Totuşi, nimeni nu avea motive să ia în calcul gestul intempestiv şi şocant de sâmbătă al lui Crin Antonescu, care a făcut cunoscută decizia sa de a se retrage definitiv din funcţia de lider al PNL şi de candidat la preşedinţia ţării. În aceste condiţii, preconizatul mariaj dintre PNL şi PDL dobândeşte, logic, alte azimuturi.

    Delegaţia Permanentă a PNL a convocat Congresul extraordinar al partidului pe 28-29 iunie. Este limpede acum că Crin Antonescu nu va candida la şefia PNL. Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura, dar se spune că a făcut-o fără ştiinţa lui Crin Antonescu. Însă este greu de crezut că doar acesta este motivul pentru gestul retragerii fostului lider liberal, candidat cu şanse reale la preşedinţia ţării, din prima linie a politicii româneşti. Unii liberali i-au reproşat şi îi reproşează şi alte decizii unilaterale. De la ruperea USL, la apropierea de Traian Băsescu sau la afilierea, fără consultarea membrilor de partid, a PNL la PPE.

    Crin Antonescu cu gestul său intempestiv de la sfârşitul săptămânii trecute îngroaşă ceaţa şi aşa densă pe negocierile partidelor de Dreapta, incapabile deocamdată să vorbească aceeaşi limbă românească.

    Voicu D Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE