More

    Regal folcloric de Zilele Oraşului Satu Mare

    sava

    Sătmărenii iubitori de folclor s-au putut delecta, de Zilele Oraşului Satu Mare, cu un adevărat regal folcloric la scena nr. 2 amplasată în Piaţa Vasile Lucaciu. Interpreţi precum Dumitru Fărcaş, Cristian Pomohaci, Sava Negrean Brudaşcu, Nicolae Sabău, Petrică Mureşan, Angela Buciu sau Ansamblul “Cununiţa” au încântat iubitorii de folclor. Nici cei care îndrăgesc muzica folk nu au fost uitaţi, aceştia având parte vineri de un adevărat spectacol prezentat de Gheorghe Gheorghiu şi Octavian Bud.

    Spectacol folk, vineri seara
    Pe scena secundară, amplasată în Piaţa Vasile Lucaciu, au urcat nume grele ale folkului românesc. De altfel, toată ziua de vineri a fost dedicată acestui gen muzical. În prezentarea lui Marius Chiş – realizator de emisiuni folclorice la Nord Vest TV, programul artistic a debutat de la ora 18.15 cu Raluca Dumitru, urmată de la ora 18:30 de George Negrea. De la ora 19.00 a evoluat pe scenă Georgeta Govor, iar jumătate de oră mai târziu au cântat şi cei de la Park Folk Group. De la ora 20.30 şi-a început recitalul Tavi Bud, acompaniat de către Georgeta Govor şi Sorin Bălaj, ultimul prezentând şi două compoziţii proprii îndelung aplaudate de public. Capul de afiş a fost Gheorghe Gheorghiu, care i-a încântat pe sătmăreni cu repertoriul său, nelipsind şi piesa care l-a făcut celebru “Unde dragoste nu e, nimic nu e”.

    cununita

    Folclor de calitate sâmbătă seara
    Sâmbătă, muzica populară şi-a intrat în drepturi la scena din Piaţa Vasile Lucaciu. Spectacolul a început cu Trupa Trandafirii Negri, urmat de un dans ucrainean prezentat de Ansamblul de cântece şi dansuri din Ujgorod, dans maghiar prezentat de trupa Csodaszarvas, dans german – Gemainsame şi evoluţia trupei Meda din Medieşu Aurit.

    Au urmat apoi elevii Şcolii de arte Satu Mare, coordonaţi de profesorul Vasile Chiorean, care au prezentat un frumos recital de muzică şi dansuri codreneşti şi de pe Someş. Ansamblul Măgura şi Maria Petca Poptean, precum şi Petrică, Petre şi Dănuţ Zele au prezentat o serie de cântece şi danţuri din zona Oaşului.

    Interpreţii Nicolae Mureşan şi Nicolae Mureşan – junior i-au încântat pe cei câteva sute de sătmăreni care au îndurat frigul pătruzător, oferindu-le un frumos recital cu cântece din zona Codrului, care i-au şi consacrat, de altfel.

    Un program complet, acoperind aproape toate zonele folclorice din judeţul Satu Mare, au oferit Ansamblurile “Cununiţa” şi “Cununiţa Năzdrăvană”, dirijor Ionică Hainal, alături de interpretele Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas. Membrii ansamblului au prezentat o suită de dansuri sătmărene, iar tinerele talente şi-au demonstrat virtuozitatea pe scenă. Totodată, recitalurile susţinute de Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas au fost apreciate de public şi răsplătite cu aplauze.

    Sava Negrean Brudaşcu, iubită de publicul sătmărean
    Seara de sâmbătă de la scena din Piaţa Vasile Lucaciu s-a încheiat cu un superb recital susţinut de îndrăgita interpretă Sava Negrean Brudaşcu. Aceasta a prezentat o serie de melodii populare proprii mai noi şi mai vechi. Însă melodiile patriotice, interpretate cu patos de Sava Negrean Brudaşcu, au dezmorţit cu adevărat publicul care a răsplătit-o cu urale şi ropote de aplauze demonstrând în acest fel că este iubită de sătmăreni.

    arta
    Regalul folcloric a continuat duminică seara cu recitalurile extraordinare susţinute de Nicolae Sabău, Angela Buciu, Petrică Mureşan, Dumitru Fărcaş şi Cristian Pomohaci. Evoluţia celebrilor interpreţi s-a desfăşurat după închiderea ediţiei, însă vom reveni cu fotografii şi amănunte în numărul de mâine al ziarului nostru.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE