More

    Afacerile cu Rusia dezbină UE

    Contractele de armament cu Rusia au determinat controverse dure între ţări ale UE. Franţa şi Marea Britanie se acuză reciproc pentru afacerile cu arme pe care le face fiecare cu Rusia, împiedicând Bruxelles-ul să aibă o poziţie unitară pe tema unor noi sancţiuni împotriva Moscovei. Ca o consecinţă concretă, miniştrii europeni de Externe, reuniţi săptămâna trecută la Bruxelles, nu au reuşit să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, în pofida tonului ridicat la adresa ei după catastrofa aviatică de la Doneţk.

    Cea mai criticată este acum Franţa, care urmează să livreze Rusiei două nave de război din clasa Mistral, provocând iritarea aliaţilor, în special a Statelor Unite, care încearcă să împiedice contractul. Dar guvernul francez a dat de înţeles că cel puţin una dintre nave va fi livrată.

    Premierul britanic David Cameron a cerut vehement Parisului să nu livreze armatei ruse navele portelicopter. În replică, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, l-a acuzat pe Cameron de ipocrizie după ce un raport al Parlamentului britanic a dezvăluit că Marea Britanie exportă în continuare armament în Rusia.

    Documentul citat arată că circa 251 de licenţe de export de armament eliberate de guvernul britanic către Rusia sunt încă în vigoare. În plus, Fabius i-a amintit lui Cameron de prezenţa masivă a oligarhilor ruşi pe piaţa financiară britanică.

    Pe fondul acestor controverse, liderii europeni nu au reuşit, aşa cum am precizat, să cadă de acord asupra adoptării de noi sancţiuni împotriva Moscovei, miniştrii de Externe limitându-se doar să ameninţe declarativ Rusia cu măsuri care să-i afecteze grav economia.

    Într-o atare situaţie, preşedintele ucrainean Petro Poroşenco a considerat necesar să ceară Congresului american să treacă grupările separatiste pro-ruse din estul Ucrainei pe lista entităţilor teroriste. Ceea ce ar fi o lovitură de imagine pentru Rusia, care le acorda sprijin militar direct.

    În rest, concluzia este una tristă: când sunt în joc interese financiare, opiniile ferme pălesc sau dispar fără remuşcări, cum au demonstrat-o recent Franţa şi Marea Britanie.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE