More

    Legea vânzării terenurilor, atacată din toate părţile

    prefectura

    Începând din luna iunie, odatã cu publicarea normelor metodologice a Legii 17/2014, pentru a-şi vinde terenurile agricole din extravilanul localităţilor, proprietarii trebuie să parcurgă mai mulţi paşi şi să obţină mai multe avize. Inclusiv de la Ministerul Apărării Naţionale, dacă terenul se află la mai puţin de 2.400 de metri de “unităţi speciale”, de la Serviciul Român de Informaţii dacă terenul se află la sub 30 de kilometri de graniţă, respectiv de la Ministerul Culturii dacă pe teren sunt situri arheologice. Acest lucru duce în primul rând la o mare întârziere în efectuarea acestor tranzacţii. Practic, cel mai devreme de la găsirea unui posibil cumpărător actele se pot face după minim 40 – 50 zile, dar şi la multă alergătură pentru obţinerea avizelor necesare. Nici nu este de mirare că legea este atacată din toate părţile, de la primarii de comune şi până la proprietarii de terenuri sau potenţialii cumpărători.

    Prefectura intervine
    În schimb, pentru a se asigura că se vor evita eventualele derapaje, prefectul Eugeniu Avram a invitat ieri la masa discuţiilor atât primarii şi secretarii localităţilor din judeţ cât şi reprezentanţii instituţiilor publice. “Dezbatem împreună cu primarii şi secretarii localităţilor din judeţ despre Legea 17/2014, care se referă la vânzarea-cumpărarea terenurilor din extravilanul judeţului. Fiind şi judeţ de graniţă implică anumite proceduri foarte clare. A apărut atât legea cât şi normele de aplicare ale acesteia. Întrucât am şi informaţii privind solicitări de la cetăţeni că ar vrea să demareze acţiuni de vânzare-cumpărare a terenurilor am ţinut în mod deosebit să am o discuţie deschisă cu instituţiile publice deconcentrate cu atribuţii în domeniu, de a gestiona acest fenomen, împreună cu secretarii, pentru a clarifica lucrurile foarte bine, foarte exact, pentru că sunt nişte proceduri foarte clare, sunt nişte termene foarte fixe şi scurte, în acelaşi timp. Motiv pentru care vreau să fie o colaborare foarte strânsă între instituţiile deconcentrate şi primării, astfel încât cetăţenii să nu sufere din acest punct de vedere”, a declarat prefectul Avram.

    Primarii acuză birocraţia şi personalul redus
    Cum primăriile sunt însărcinate cu toată procedura, de la înregistrarea declaraţiei de vânzare până la identificarea preemptorilor, afişarea ofertei, redactarea proceselor verbale cu preţul ofertat şi transmiterea întregului dosar către Direcţia Agricolă, reprezentanţii administraţiilor locale nu sunt deloc încântaţi de sarcinile primite. Primarii localităţilor din judeţ s-au plâns de faptul că vor fi nevoiţi să delege cel puţin un funcţionar care se va ocupa exclusiv de aceste proceduri, ceea ce ar îngreuna activitatea administraţiilor publice locale. Prefectul Avram a recunoscut situaţia, dar a îndemnat la calm şi înţelegere. “Într-adevăr, sunt termene foarte scurte, de 48 de ore, de 24 de ore, de trei zile, de cinci zile, şi trebuie să se colaboreze cu instituţiile de la nivel de judeţ şi de la nivel naţional pentru obţinerea avizelor. Trebuie avize de la Ministerul Apărării Naţionale, de la Ministerul Culturii. Sunt speţe care într-adevăr trebuie să le gestionăm foarte bine”, a precizat Eugeniu Avram.

    Proceduri foarte greoaie
    Procedurile în baza acestei legi sunt extrem de greoaie. De exemplu, fermierul care găseşte un cumpărător şi vrea să-i vândă un teren va depune la primărie o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare, cu preţul cerut. Cererea va mai cuprinde numele vânzătorului, adresa, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă, un extras CF de dată recentă şi declaraţie din care să rezulte calitatea de proprietar. Primăria verifică, în trei zile, lista preemptorilor în propriile acte, comunică datele Direcţiei Agricole, după care afişează pentru o lună intenţia de vânzare la avizier şi pe site-ul propriu. Dacă nu există cumpărători sau părţile nu se înţeleg la preţ, administraţia locală îi eliberează proprietarului o adeverinţă din care rezultă că a epuizat toate etapele cerute de lege şi, deci, îşi poate vinde terenul cui vrea. Asta dacă nu cumva, între timp, cumpărătorul s-a răzgândit, iar vânzătorul a pierdut timpul degeaba.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE