More

    Sondaj INSCOP despre fuziunea PNL-PDL

    Votat sâmbătă, 26 iulie, la Congresul celor două partide, noul partid rezultat din fuziunea PNL- PDL va intra de iure în vigoare cu numele PNL din momentul în care Tribunalul se va pronunţa în favoarea sa. Conceput ca mare partid al Dreptei, noul partid are o structură de conducere formată din peste 100 de membri, în condiţiile în care numai Biroul Permanent Naţional are aproximativ 60 de membri. În acest fel, intenţia celor două partide, PNL şi PDL, este ca mai mulţi membri de partid să primească funcţii pentru a se mobiliza pentru campania electorală în vederea alegerilor prezidenţiale. Această structură va funcţiona până după alegerile europarlamentare din noiembrie 2016, când ar trebui ca noul partid, numit PNL, să aibă alegeri interne.

    În perioada imediat următoare reprezintă de mare interes modul în care această nouă structură politică va avea aderenţă în rândul electoratului, având în vedere că un sondaj realizat recent de INSCOP Research arată că mai mult de o treime dintre români consideră că fuziunea dintre PNL şi PDL este o idee proastă.

    Astfel, în mod concret, 35,4% dintre repondenţi sunt de părere că unirea PNL şi PDL este o idee proastă. 29,4% consideră că un asemenea proiect este o idee bună, iar 35,2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. În ceea ce priveşte reuşita fuziunii, 32,7% cred în succesul acesteia, în timp ce 28,1% afirmă contrariul.

    Cel mai mare grad de mulţumire se înregistrează în rândul electoratului liberal, lucru de înţeles având în vedere că noul partid rezultat din fuziune se numeşte PNL. Astfel, 85,6% din alegătorii PNL cred că fuziunea este o idee bună şi doar 4,5% dintre votanţii liberali o consideră o idee proastă. Pe de altă parte, votanţii PDL sunt mai puţin încântaţi. Doar 70,7 % au o părere bună, iar 6,1% apreciază că fuziunea este o idee proastă, în timp ce aproape un sfert, 23%, nu se pronunţă.

    Cercetarea INSCOP Research a sondat şi opinia electoratului unor structuri politice neimplicate efectiv în fuziunea PNL-PDL. Astfel, majoritatea votanţilor alianţei PSD-UNPR-PC, adică 60%, cred că acest proiect este o idee proastă şi doar 15,5% au o părere bună. Totodată, 24% din electoratul PMP de la euroalegeri apreciază decizia fuziunii PNL-PDL, în timp ce 52% au exprimat o opinie nefavorabilă cu privire la această construcţie. Alegătorii UDMR sunt şi mai sceptici, numai 5,4% exprimându-se în favoarea fuziunii.
    Studiul a fost realizat în perioada 1-16 iulie pe un eşantion de 1.055 de persoane şi nu este exclus ca rezultatele procentuale să se fi modificat în sens crescător. Oricum însă, conducerea noului PNL nu are prea multe motive de a se bucura înainte de vreme.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE