More

    Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge pe Klaus Iohannis în scrutinul prezidenţial

    ponta

    Candidatul PSD-PC-UNPR ar învinge candidatul PNL-PDL la scrutinul prezidenţia în variantele în care candidaţii coaliţiei la guvernare ar fi premierul Victor Ponta sau senatorul Mircea Geoană, conform unui sondaj naţional, realizat de CURS, la comanda Fundaţiei România Noastră.

    Astfel, Victor Ponta ar obţine în primul tur 47% din opţiunile celor care şi-au exprimat dorinţa de a merge la vot, fiind urmat de Klaus Iohannis (28%), Cristian Diaconescu (7%), Mihai Răzvan Ungureanu (6%), Dan Diaconescu (4%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%), alt candidat (2%). În varianta în care Mircea Geoană ar fi candidatul coaliţiei la guvernare, el ar fi preferat de 40% dintre cei care vor merge la vot, fiind urmat de Klaus Iohannis (31%), Cristian Diaconescu (8%), Mihai Răzvan Ungureanu (7%), Dan Diaconescu (5%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%), alt candidat (3%).

    În proiecţiile pentru turul al doilea, în cele două variante de candidaţi ai PSD-PC-UNPR, Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge din nou pe Klaus Iohannis, scorurile fiind: Victor Ponta (53%) – Klaus Iohannis (47%) şi Mircea Geoană (52%) – Klaus Iohannis (48%).

    Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Sibiu, întrebat fiind dacă liderul PNL, Klaus Iohannis, este un competitor mai puternic decât Crin Antonescu, că, în opinia sa, toţi adversarii din cursa prezidenţială sunt puternici şi îi tratează cu respect, transmite corespondentul MEDIAFAX. “Pentru mine, toţi adversarii din cursa prezidenţială sunt adversari puternici şi îi tratez cu respect”, a răspuns Ponta.

    Referitor la un tandem preşedinte (candidat) – premier (propunere) care să fie prezent în campania electorală, 43% din eşantion spun că situaţia “candidaţii la Preşedinţie ar trebui să prezinte în campanie şi o propunere pentru un viitor prim-ministru” este “mai apropiată” de ceea ce cred ei, în timp ce 41% spun că situaţia “candidaţii la preşedinţie ar trebui să prezinte în campanie atât o propunere pentru viitorul prim-ministru, cât şi propuneri pentru o echipă lărgită” (Externe, Finanţe, Apărare, Parchet General). În ceea ce priveşte profilul viitorului preşedinte, cei intervievaţi şi-ar dori un şef al statului care să fie “preşedinte arbitru-neutru” (33%), “o persoană independentă” (28%), “cu experienţă în politica externă” (48%), al cărui cel mai important atribut să fie “un plan pentru creşterea economiei/crearea de locuri de muncă” (48%). În acestă profilare s-au folosit scale de apreciere de la 1 la 7, unde 7 este tradus în procentajul cel mai mare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE