More

    Grupare de contrabandişti, anihilată de DIICOT

    perchezitii1

    Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial (BT) Satu Mare, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații, al Departamentului de Informații și Protecție Internă și al Direcției Operațiuni Speciale, au declanșat ieri acțiunea de anihilare a unui grup infracțional organizat specializat în contrabanda cu țigări de proveniență ucraineană. Treizeci de persoane au fost duse la sediul DIICOT Satu Mare pentru audieri.

    Grup coordonat de sătmăreni
    Sub coordonarea directă a procurorilor DIICOT – BT Satu Mare, au fost efectuate ieri 36 de percheziții în județele Satu Mare, Maramureș şi Bihor, la domiciliile unor membri ai grupării infracționale situate în județele Satu Mare, Maramureș și Bihor. La acțiune au participat și polițiști din cadrul: IGPR – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, IPJ Bihor, specialiști criminaliști din cadrul IPJ Satu Mare, Gruparea Mobilă Cluj, Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare – Detașamentul Mobil, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul DIICOT.

    La nivelul judeţului nostru au fost efectuate percheziţii în municipiul Satu Mare, pe strada Gheorghe Bariţiu nr.119, la domiciliul lui Marinel Ardelean, respectiv pe strada Predeal nr.1, la domiciliul lui Norbert Lihor, consideraţi de anchetatori unii din liderii grupării. Oamenii legii au mai efectuat câteva percheziţii la câţiva contrabandişti din zona Halmeu- Porumbeşti.

    În urma perchezițiilor, au fost ridicate: 234 litri de alcool, 107.080 fire (5354 pachete) de ţigări, 25 kilograme tutun vrac, respectiv o pușcă cu aer comprimat. Anchetatorii au mai ridicat 26 de telefoane mobile, 24 de cartele telefonice, două laptopuri, două tablete, un hard disk, respectiv 5391 de lei şi 500 de forinți.

    O grupare bine structurată
    Din probele administrate în dosar, rezultă că membrii grupării aveau cel puțin patru furnizori de țigări de contrabandă, produsele fiind trecute ilegal peste frontiera de stat a României, în zona râului Tisa. Odată preluate, țigările erau depozitate temporar la membri ai grupării special desemnați să se ocupe de această activitate, fiind apoi vândute și revândute în mai multe județe ale țării de către alți membri ai grupului. Pentru a eluda controalele, autoturismele în care erau transportate țigările erau predate succesiv între membrii grupării, până când produsele de contrabandă ajungeau în siguranță, la locurile de depozitare, se mai arată în comunicatul DIICOT.

    De asemenea, transportatorii evitau filtrele Poliției Rutiere, fie prin abandonarea autoturismelor, fie prin neoprirea la semnalele regulamentare ale echipajelor. Un exemplu în acest sens este modul de acțiune al unuia dintre liderii grupării, Norbert Lihor, care în data de 5 iulie 2014, când transporta țigări de contrabandă cu un Audi A6, la intrarea în municipiul Marghita, județul Bihor, nu a oprit la semnalele echipajului Poliției Rutiere. Suspectul a trecut de două dintre barajele polițiștilor, neoprind deși aceștia au folosit armamentul din dotare.

    După perchezițiile derulate, 30 de persoane au fost duse la sediul DIICOT – BT Satu Mare, în baza mandatelor de aducere emise pe numele lor, pentru a fi audiate în vederea luării măsurilor legale.

    Implicat şi în furtul unui tractor
    Suspectat a fi unul din liderii grupului, sătmăreanul Marinel Ardelean nu este la primul său contact cu oamenii legii. În cursul lunii ianuarie 2011, acesta a fost prins în flagrant împreună cu cunoscutul hoţ de maşini Petru Marcel Florea, poreclit “Marci”, în timp ce furau un tractor în valoare de aproximativ 100.000 de euro. Cei doi au fost reţinuţi de poliţişti, dar instanţa a refuzat să emită mandate de arestare pe numele lor. Marinel Ardelean a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de furt calificat, iar complicele său Marcel Florea de furt calificat şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE