More

    Toţi oamenii comandantului

    1

    După cum Gazeta de Nord-Vest a mai arătat în numerele anterioare, sub comanda comisarului şef Radu Chiş, Poliţia municipiului Carei a devenit o structură ineficientă, dominată de un haos total. Poliţiştii care au ştiut să se pună bine pe lângă comandant taie frunze la câini, mutând doar actele de pe un birou pe celălalt. Pe lângă chefurile pe care le organizează periodic şi gheşefturile bănoase pe care le fac, aceştia nu se pot mândri cu nicio altă realizare profesională. Unii totuşi pot ieşi în faţă cu pauzele lungi şi dese pe la diverse cârciumi şi terase. Pentru activitatea lor înfloritoare, protejaţii comandantului Radu Chiş încasează anual zeci de mii de lei. În tot acest timp, poliţiştii curaţi şi cinstiţi care au refuzat să se linguşească pe lângă Chiş sunt marginalizaţi şi puşi să facă cele mai grele munci.

    Comandantul Chiş dă startul
    Pentru modul ineficient în care conduce Poliţia municipiului Carei, comisarul şef Radu Chiş a încasat în cursul anului trecut 60.709 lei. O sumă foarte mare, pentru care ar fi trebuit să se facă luntre şi punte în vederea anihilării spărgătorilor de locuinţe care au terorizat Careiul în această vară, spărgând 20 de locuinţe în decurs de două luni. În pofida sumelor de peste 50.000 de lei pe care le-a încasat în ultimii ani, în care a ocupat funcţia de comandant al Poliţiei Carei, comisarul şef Chiş pare a fi un individ foarte modest. Potrivit declaraţiei de avere pe 2014, comisarul şef Chiş deţine un hectar de teren agricol în Craidorolţ, pe care l-a cumpărat în 2002. De asemenea, mai este proprietarul unui apartament în suprafaţă de 180 mp, pe care l-a cumpărat în 2010. Şeful Poliţiei Carei mai are un autoturism Mercedes fabricat în 2001, o semiremorcă auto an de fabricaţie 2009 şi un tractor agricol cumpărat în 2013. Interesant este faptul că şeful Poliţiei Carei nu obţine niciun venit nici de pe urma terenului agricol, nici de pe urma tractorului. Cu alte cuvinte, foloseşte tractorul doar pentru a lucra hectarul de teren din Craidorolţ, de pe care nu recoltează nimic. Pe lângă faptul că e sărac, comisarul şef Chiş este şi dator la bancă, având un credit de 56.000 lei, accesat în 2013 şi scadent în 2018. Răsfoind mai atent declaraţiile de avere depuse de comisarul şef Chiş în ultimii ani, am sesizat faptul că terenul de la Craidorolţ, cumpărat în 2001, nu apare în declaraţiile de avere depuse în 2008 şi în 2009, ci abia în cea depusă în 2010. Sursele afirmă că şeful Poliţiei Carei a investit o căruţă de bani în casa părintească din Supuru de Jos, despre care nu apare nimic în nicio declaraţie de avere.

    De la autobuze la trichineloză
    Un alt poliţist care s-a linguşit pe lângă comandantul Radu Chiş este agentul Gheorghe Negrean, rămas celebru după ce aproape a reuşit să pună pe tuşă colectivul Poliţiei Carei, împărţindu-le colegilor produse dintr-un porc infestat cu trichineloză, deşi ştia de infecţie. Agentul Negrean nu prea ştie nici el ce funcţie are în Poliţia Carei, dar asta nu l-a împiedicat să încaseze anul trecut salarii în valoare totală de 30.815 lei. Agentul Negrean are două apartamente, unul de 48 mp, cumpărat în 1991, respectiv unul de 61,55 mp, cumpărat în 2007. De asemenea, mai deţine un BMW fabricat în 2001. Agentul Gheorghe Negrean mai încasează anual 16.200 lei din închirierea unui spaţiu locativ. În declaraţia sa de interese nu suflă niciun cuvinţel despre autobuzele pe care le deţine prin interpuşi, cum ar fi cumnatul său. Pe vremea când lucra la Circulaţie, acesta era să se aleagă cu un dosar penal pentru abuz în serviciu, după ce a început să-i amendeze într-o veselie pe pelicani, supărat fiind că-i fac concurenţă autobuzelor sale. Deşi toată Poliţia Carei ştie de afacerile sale cu autobuzele, inclusiv comandantul Radu Chiş, nimeni nu suflă o vorbă, respectând omerta.

    Poliţist ziua, patron de bătăuşi noaptea
    Agentul Lucian Nagy este un alt poliţist protejat de comandantul Radu Chiş. Împreună cu fostul şef al Biroului Judiciar, inspectorul Robert Parasca, agentul Nagy a deţinut o firmă de pază şi protecţie, pe care a pus-o pe numele tatălui său pensionar. Parasca a fost promovat de Radu Chiş în funcţia de şef de birou, deşi acesta nu avea nici pe departe pregătirea şi experienţa necesară. Angajaţii firmei de pază a celor doi poliţişti, plasaţi să asigure ordinea în localurile publice, au agresat o mulţime de careieni absolut fără niciun motiv. Plângerile depuse împotriva angajaţilor bătăuşi au stat în sertarele Biroului Judiciar condus la vremea respectivă de inspectorul principal Robert Parasca, unul din patronii din umbră ai firmei. Comandantul Chiş s-a făcut că nu ştie absolut nimic despre tergiversarea acestor plângeri. După ce scandalul a devenit public, Parasca a fost nevoit să părăsească Poliţia Carei, fiind mutat la dispeceratul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare. În schimb, agentul Lucian Nagy a rămas la Poliţia Carei, sub aripa protectoare a comisarului şef Chiş. Firma sa de pază şi protecţie funcţionează în continuare, generând venituri consistente. Din cauza faptului că se simte protejat, acesta îşi permite să profereze ameninţări în stânga şi-n dreapta, de parcă ar fi infractor şi nu poliţist. Pentru intensa activitate, acesta a fost plătit anul trecut cu 24.000 lei. Potrivit declaraţiei de avere, agentul Nagy deţine un teren extravilan de 2.000 mp, cumpărat în 2008, respectiv o clădire de 100 mp, cumpărată tot în 2008. Cum fiecărui poliţist îi stă bine cu un credit, şi agentul Nagy a luat în 2008 un credit de 45.000 de franci elveţieni, scadent în 2020.

    Încă doi agenţi descurcăreţi
    În Poliţia Carei îşi pierd vremea încă doi agenţi pe care comandantul Chiş îi tolerează din motive numai de el ştiute. Unul dintre ei este agentul Florin Macovei, un poliţist care a avut pile puternice în sistem până acum câţiva ani. Pe lângă legăturile sale dubioase cu o serie de contrabandişti de ţigări, agentul Macovei mai are vreo două camioane pe numele unor interpuşi. El singur s-a lăudat că umblă cât e ziua de lungă cu maşina instituţiei prin oraş pentru a vedea cine şi ce construieşte, încercând apoi să-i oblige pe cei care construiesc să folosească maşinile sale la transportul materialelor. Agentul Macovei n-are casă, dar are un autoturism VW Passat din 1996, iar în urmă cu câteva luni a vândut un VW Caravelle din 2000 cu suma de 7.000 euro. Şi agentul Macovei are un credit de 61.519 lei la bancă, luat în 2006 şi scadent în 2017.
    Celălalt poliţist este agentul Nicolae Turău, adeptul pauzelor lungi şi dese pe la terase. Pentru aceste pauze încasează un salariu anual de 28.217 lei. Turău are un teren intravilan de 0,20 ha şi o casă de 120 mp, cumpărate în 2007, respectiv un autoturism Dacia Logan din 2005. Urmează şi creditul de rigoare, în valoare de 38.000 euro, contractat în 2010 şi scadent în 2025. Deşi în timpul programului de lucru îi plac pauzele, înafara lui îi place să facă pe detectivul particular. Lăsându-se amăgit de liberali cu promisiunea că va fi avansat, acesta l-a filat timp de aproape o lună pe primarul municipiului Carei, sperând să-l prindă cu ceva. În acţiunile sale de poliţie politică a fost însoţit de un consilier local liberal. După o lună de urmăriri discrete, cei doi au abandonat acţiunea, dându-şi seama că îşi pierd inutil vremea şi cheltuie aiurea pe combustibil.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE