More

    Se fură ca-n codru în pădurile din Oaş

    atop

    Marea majoritate a primarilor din zona Oaşului s-au plâns de faptul că se fură lemne din pădurile din zonă şi că trebuie găsite soluţii pentru a stopa, sau cel puţin a diminua, acest fenomen. Edilii au cerut, în cadrul şedinţei de ieri a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Satu Mare, desfăşurată în sala de şedinţe a Centrului de Afaceri din Negreşti Oaş, ca poliţiştii şi jandarmii să aibă atribuţiuni lărgite pentru a putea combate cu eficienţă furturile de lemne.

    Furtul de lemne, o problemă în Oaş
    Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a fost prima care a ridicat această problemă în cadrul şedinţei ATOP, afirmând că după ce furturile din locuinţe se află pe un trend descendent în oraş, autorităţile locale se confruntă cu o mare problemă, şi anume furtul de material lemnos din păduri.”Avem o mare problemă cu exploatarea ilegală a materialului lemnos. Nu ştiu cine ar trebui să se ocupe pentru a stopa acest fenomen care se întâmplă nu numai la Negreşti Oaş ci în toată zona Oaşului. Consider că poliţia şi jandarmeria ar trebui să aibă atribuţii lărgite pentru a putea combate exploatarea ilegală a materialului lemnos. Din această cauză, în oraşul Negreşti Oaş are de suferit şi calitatea apei”, a precizat Aurelia Fedorca. Nu numai Aurelia Fedorca s-a plâns de furtul de lemne din pădurile din Oaş ci şi majoritatea primarilor din zonă, iar primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius, a precizat că în comună pădurile se fură fără milă.

    După ce şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare, colonelul Vasile Bocea, a precizat că jandarmii nu pot organiza acţiuni decât în colaborare cu Poliţia, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean de Poliţie Satu Mare, Florentin Vlad, a dat asigurări că odată ce noul sistem de monitorizare on-line va fi funcţional, acţiunile poliţiştilor vor fi mult mai eficace în depistarea transportului de material lemnos în condiţii ilegale. “Noua aplicaţie, care va fi funcţională începând cu data de 8 octombrie, ne va oferi posibilitatea de a verifica transporturile de lemne on-line. Poliţiştii au parole de utilizare a acestui sistem, iar dacă se va constata că transportul de material lemnos este ilegal, atunci se poate ajunge chiar la confiscarea lemnelor şi a autovehicului de transport. Aplicaţia va fi mult mai operativă, iar controalele vor fi efectuate cu echipaje mixte”, a precizat Florentin Vlad.

    Peste 3.000 de hectare de pădure neadministrate
    Şeful Ocolului Silvic Negreşti Oaş, Vasile Mărcuş, a arătat că nu sunt probleme cu furtul de lemne din pădurile aflate în administrarea unui ocol silvic ci doar pădurile care nu sunt administrate de nimeni. “În pădurile administrate de ocoalele silvice, fie ele de stat sau private, nu sunt astfel de probleme. Furtul de lemne şi exploatarea ilegală a materialului lemnos apar în acele păduri care se află în proprietatea persoanelor fizice şi care nu sunt administrate de nimeni. În zona Oaşului sunt peste 3.000 de hectare de astfel de păduri care nu sunt administrate. Aici este marea problemă”, a spus şeful Ocolului Silvic Negreşti Oaş.

    Şeful Poliţiei Negreşti Oaş, Gheorghe Pop, a solicitat dotarea poliţiştilor cu un utilaj de încărcare şi descărcare a materiualului lemnos. “Am găsit material lemnos tăiat ilegal în pădure, dar nu am avut cum să-l coborâm de acolo. Şi ne-am întâlnit în multe situaţii de acest fel”, a spus şeful Poliţiei Negreşti.

    Preşedintele ATOP, Joszef Pinter, a solicitat autorităţilor competente să acţioneze pentru stoparea furtului ilegal de lemne, iar edililor să informeze populaţia despre noile reglementări legale în domeniu. “Primarii trebuie să-i informeze pe cetăţeni despre faptul că începând cu data de 8 octombrie va intra în vigoare noul sistem de monitorizare on-line a transportului de material lemnos. Aceştia trebuie şi să ştie sancţiunile de care sunt pasibili în cazul în care nu respectă legea”, a mai precizat Pinter.

    Probleme cu paza sătească
    O altă problemă discutată în cadrul şedinţei de ieri a ATOP de la Negreşti Oaş a vizat paza sătească. Primarii s-au plâns de faptul că nu dispun în comune de camere de supraveghere, sau acolo unde există acestea sunt de proastă calitate şi nu pot fi folosite decât ziua. În ceea ce priveşte paza sătească, în majoritatea comunelor din Oaş aceasta este făcută de o singură persoană.

    Totodată, edilii s-au mai plâns de faptul că în zona Oaşului au apărut o serie de aşa-zişi reprezentanţi ai unor ONG-uri care pretind că adună bani în scopuri caritabile. Mai mult decât atât, mulţi dintre aceştia stau la semafoarele amplasate pe DN19 Livada-Negreşti Oaş, unde solicită bani de la şoferi. Şeful IPJ a cerut poliţiştilor să facă raiduri în aceste zone şi, dacă se constată că activitatea celor care pretind bani este ilegală, să fie luate măsurile legale.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE