More

    Ceremonie solemnă de Ziua Armatei la Satu Mare

    depuneri1

    O ceremonie solemnă şi foarte bine organizată dedicată Zilei Armatei Române a avut loc sâmbătă la Satu Mare la Monumentul Ostaşului Român. Cu această ocazie a avut loc un Te-Deum, au fost transmise mesaje adresate Armatei Române şi au fost depuse coroane de flori. Manifestarea a fost onorată de primul-ministru Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, parlamentari şi oficialităţi judeţene.

    Te-Deum şi parastas
    Ceremonia a debutat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către premierul Victor Ponta, după care PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, alături de un sobor de preoţi printre care şi protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, a oficiat un Te-Deum şi un parastas în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. La finalul serviciului religios, PS Iustin Sigheteanu a arătat că Ziua Armatei Române reprezintă un moment înalt de trăire şi simţire românească deoarece se împlinesc 70 de ani de la eliberarea oraşelor Satu Mare şi Carei de sub ocupaţia străină, când bravii ostaşi ai Armatei Române s-au acoperit de glorie. “Biserica îi cinsteşte pe eroi ca fiind o lumină pentru poporul român, iar lucrarea lor jertfelnică a păstrat unită România. Biserica şi Armata sunt două instituţii iubite de poporul român şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să acopere Armata Română cu harul Său şi să ne dea o ţară frumoasă cu care să ne mândrim”, a mai spus înalta faţă bisericească.

    A urmat apoi mesajul ministrului Apărării, Mircea Duşa, transmis Armatei Române în care a arătat că faptele de arme ale celor care şi-au jertfit viaţa pentru libertatea noastră şi independenţa patriei sunt un exemplu pentru toţi românii, iar eroii acelor vremuri sunt omagiaţi, de Ziua Armatei, prin ceremonii militare organizate la monumentele ridicate în ţară în memoria lor, dar şi în locurile unde au avut loc cele mai aprige lupte. “Datorăm profund respect soldaţilor români care au luptat cu toată fiinţa şi puterea lor, propulsaţi de flacăra lăuntrică a patriotismului şi sentimentul datoriei. Respect şi admiraţie datorăm şi supravieţuitorilor acestei conflagraţii, veteranii celui de Al Doilea Război Mondial, depozitarii unor experienţe de luptă şi de viaţă memorabile, adevărate modele pentru mai tinerii lor camarazi. Generaţiile prezentului, militarii profesionişti de toate gradele care îşi slujesc în prezent Ţara sub Drapel, au, în esenţă, aceleaşi misiuni ca şi înaintaşii lor: apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale, unităţii şi democraţiei constituţionale ale României. Tocmai de aceea, participarea Armatei Române la operaţiuni umanitare, de menţinere a păcii, precum şi la operaţiuni de combatere a terorismului, la nivel subregional şi regional, a fost, este şi va rămâne obiectivul major al politicii noastre de securitate şi apărare. Acest moment de sărbătoare găseşte instituţia militară într-un amplu proces de transformare şi modernizare, concomitent cu profesionalizarea forţelor şi instruirea comandamentelor, în consens cu cerinţele de interoperabilitate cu armatele ţărilor membre ale NATO. Creşterile bugetare pentru apărare din ultimii ani fac posibilă continuarea procesului de înzestrare şi modernizare a armatei. Va trebui să investim mai mult în pregătire, echipamente şi tehnică militară de vârf, necesare asigurării condiţiilor de interoperabilitate cu armatele membre ale NATO”, a mai spus Mircea Duşa.

    depuneri2

    Felicitări pentru armată şi pentru sătmăreni
    Premierul Victor Ponta i-a salutat pe toţi cei prezenţi şi a arătat că obligația Guvernului României, a tuturor românilor, este să aprecieze sacrificiul militarilor noștri, să aprecieze rolul pe care Armata, alături de Biserică, l-a jucat în păstrarea identității și integrității naționale. “Trebuie să sprijinim, cu toate puterile pe care le are o societate, un guvern, o mai bună finanțare, o mai bună pregătire a tuturor celor care se ocupă și care au depus jurământul de a apăra România în interior și în afara țării. Pentru asta, primim în numele Armatei Române mulțumirile și aprecierile de la vicepreședintele Statelor Unite, de la ministrul de externe, de la secretarul general NATO, de la toți partenerii noștri. Aceste mulţumiri se cuvin Armatei Române. Pentru că sunt astăzi prezenți aici și reprezentanții Ministerului de Interne, vreau să le mulțumesc jandarmilor care ne ajută de câte ori este nevoie de ordine în țară, să le mulțumesc în mod special celor de la Inspectoratele Județene și Inspectoratul Național pentru Situații de Urgență, cei care 24 de ore din 24 sunt alături de cei care au nevoie de ajutor. Vreau să vă spun că toți militarii României vă faceți datoria față de ţară, că suntem foarte mândri de dumneavoastră. Şi că tot ceea ce putem să facem, ca societate pentru a vă arăta respect, pentru a vă arăta recunoștință și pentru a vă oferi condițiile necesare să puteți să vă îndepliniți misiunile, vom face.

    Totodată, primul ministru a transmis şi un cuvânt de felicitare pentru locuitorii judeţului nostru. “Un ultim cuvânt, în consonanță cu ceea ce Preasfinția Sa spunea, vreau să adresez tuturor locuitorilor municipiului Satu Mare, județului Satu Mare, acestei regiuni, să adresez felicitările mele și îndemnurile mele de a fi un exemplu de conviețuire interetnică, de conviețuire interreligioasă, de colaborare, un exemplu pentru Transilvania, un exemplu pentru întreaga țară, un exemplu de prosperitate și de respect pentru simbolurile și instituțiile fundamentale ale statului român. Vă mulțumesc și La mulți ani de ziua dumneavoastră”, a mai spus premierul Victor Ponta.

    depuneri3

    Depuneri de coroane de flori
    Au urmat apoi depuneri de coroan de flori din partea Preşedinţiei, a Senatului, a Camerei Deputaţilor, a primului-ministru Victor Ponta, a Prefecturii Satu Mare, a Consiliului Judeţean, a Primăriei Satu Mare, a instituţiilor subordonate Ministerului Apărării, a Ministerului de Interne şi a altor instituţii deconcentrate, din partea asociaţiilor militarilor în rezervă şi a veteranilor de război, dar şi din partea partidelor şi formaţiunilor politice.

    La finalul ceremonialului, a avut loc o paradă militară apreciată, alături de oficialităţi şi de cei circa o mie de sătmăreni prezenţi la eveniment.

    După încheierea ceremoniei, premierul Victor Ponta a fost asaltat de simpatizanţi care i-au scandat numele şi care i-au urat succes în drumul său spre Preşedinţia României.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE