More

    Clădirea Teatrului de Nord intră în reabilitare

    teatru

    După mai bine de doi ani de la obţinerea finanţării europene prin Programul Operaţional Regional, în valoare de 2,5 milioane de euro, Primăria Satu Mare a reuşit să semneze ieri contractul pentru începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii Teatrului de Nord. Astfel, lucrările vor fi executate de către firma câştigătoare, până în luna decembrie a anului viitor. Reabilitarea clădirii-monument a Teatrului de Nord Satu Mare va cuprinde refacerea finisajelor superioare în sala de spectacole şi în spaţiile interioare destinate publicului, a finisajelor din spaţiile interioare de deservire, a finisajelor exterioare, reabilitarea învelitorii şi a şarpantelor, reabilitarea instalaţiilor interioare de încălzire, electrice, sanitare, apă, canal, precum şi reabilitarea instalaţiilor de lumină şi sunet de producţie, iluminat arhitectural, realizarea de amenajări peisagistice pentru evidenţierea Teatrului de Nord Satu Mare, lucrări de amenajare exterioară prin reabilitarea trotuarelor, aleilor, platformelor exterioare şi a zonelor verzi aferente, respectiv lucrări de reabilitare a reţelelor exterioare.

    Proceduri extrem de greoaie
    Şefa Biroului programe cu finanţare europeană din cadrul Primăriei Satu Mare, Andrea Koncz, a recunoscut că proiectul a fost la un pas de a fi pierdut, dar în acest moment este convinsă că lucrările se vor încheia în termenul stabilit cu executantul. “În sfârşit am reuşit să semnăm contractul de lucrări. Contractul de finanţare a fost semnat în 2012. Dar, din cauza procedurii grele de achiziţie, respectiv au apărut nişte modificări legislative, din cauza cărora trebuie să reactualizăm şi proiectul tehnic. Am întârziat cu finalizarea procedurii de achiziţie. Astăzi (ieri, n.red.) s-a semnat contractul cu constructorul, şi care mâine (azi, n.red.) preia amplasamentul, iar de luni va începe cu golirea Teatrului (a clădirii, n.red.) şi asigurarea şantierului de lucru. Conform contractului şi proiectului de finanţare, executantul are termen de finalizare până în decembrie 2015. Noi am solicitat firmei să intre pe şantier cu tot efectivul şi să depună un efort special pentru acest lucru, deoarece termenul este chiar foarte scurt. Totuşi, pot să apară probleme ascunse, totuşi fiind o clădire de 100 de ani. Este un proiect complex, greu, nu este atât de simplu. De aceea executantul a necesitat experienţă în domeniul construcţiilor de gen, fiind un monument de 100 de ani. Echipamentele care vor fi instalate, mecanica de scenă, iluminat, sunet sunt detalii care sunt destul de greoaie”, a precizat Andrea Koncz.

    Lucrări de reabilitare şi dotare
    Conform contractului de achiziţie, se vor reface finisajele superioare în sala de spectacole şi în spaţiile interioare destinate publicului. Se vor mai reface finisajele din spaţiile interioare de deservire, finisajele exterioare, se va reabilita învelitoarea şi şarpantele, se vor reabilita instalaţiile interioare de încălzire, electrice, sanitare, apă, canal, precum şi reabilitarea instalaţiilor de lumină şi sunet de producţie, iluminat arhitectural, realizarea de amenajări peisagistice pentru evidenţierea Teatrului de Nord Satu Mare. Se vor mai executa lucrări de amenajare exterioară prin reabilitarea trotuarelor, aleilor, platformelor exterioare şi a zonelor verzi aferente, respectiv lucrări la reţele exterioare. Executantul se va mai ocupa de reabilitarea centralei termice şi de refacerea/amenajarea căilor de acces pietonale şi carosabile către obiectivul reabilitat. Mai sunt prevăzute dotări interioare, respectiv echipamente de expoziţie, articole pentru amenajări expoziţii, articole pentru amenajări interioare istorice/tematice, instalaţii, echipamente, dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, echipamente pentru scenă.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE