More

    Buget de 189 milioane lei pentru judeţul Satu Mare

    consiliu

    La prima şedinţă ordinară din 2015 au fost prezenţi toţi cei 33 de consilieri judeţeni. Două proiecte de hotărâre, care priveau aprobarea bugetului Aeroportului Satu Mare pe acest an, respectiv modificarea organigramei şi statului de funcţii al DGASPC, au fost scoase de pe ordinea de zi la propunerea preşedintelui Adrian Ştef. În locul lor au fost incluse alte patru noi proiecte de hotărâre. Unul se referea la aprobarea unei finanţări rambursabile pentru cofinanţarea unui proiect privind incluziunea socială, iar celelalte trei la aprobarea listelor cu dotări pentru Spitalul Judeţean, Spitalul Negreşti şi Spitalul de Pneumoftiziologie ce urmează a fi achiziţionate prin PNDL.

    Un buget bun pentru judeţ
    Consilierii judeţeni au aprobat bugetul general consolidat al judeţului Satu Mare pe anul în curs, a cărui valoare este de 189,821 milioane lei. La întocmirea bugetului s-a urmărit ca fiecare instituţie din subordinea Consiliului Judeţean să beneficieze de investiţii minimale, a declarat Ştef. Potrivit sursei citate, circa 12,6 milioane lei au fost alocate investiţiilor, ajungând la circa 15 milioane lei dacă se adaugă investiţiile de la Spitalul Judeţean. Suma nu include proiectele finanţate din fonduri europene sau prin intermediul PNDL, a menţionat Ştef. Până în momentul de faţă, în cadrul primei alocări de fonduri prin PNDL, judeţul Satu Mare a primit 26 milioane lei, iar în cursul anului urmează să mai primească încă circa 25 de milioane lei. În plus, tot prin PNDL urmează să fie achiziţionată aparatură în valoare de 28 milioane lei la Spitalul Judeţean, aparatură de 5 milioane lei la Spitalul Negreşti Oaş, respectiv aparatură de 1,5 milioane lei pentru Spitalul de Pneumoftiziologie.

    “Bugetul este mai bun, căci ne-a avantajat decizia Guvernului Ponta de a asigura plafoane minimale. În plus, ştii din ianuarie pe ce sume poţi conta în acel an. Acest lucru înseamnă că poţi avea predictibilitate, căci chiar dacă nu reuşeşti să încasezi veniturile prognozate, diferenţa este completată de Guvern”, a declarat preşedintele Adrian Ştef.

    În cadrul discuţiilor legate de acest proiect de hotărâre, consilierul Virgil Enătescu a solicitat achiziţionarea unui electroencefalograf şi a unui bisturiu laser pentru Spitalul Judeţean. Cele două aparate medicale fuseseră deja trecute pe lista aparaturii ce urmează să fie achiziţionată pentru Spitalul Judeţean prin PNDL. Consilierul Enătescu a reclamat că un electroencefalograf a dispărut din dotarea secţiei de Psihiatrie.

    Avocatul Cozma s-a făcut de râs
    Consilierii judeţeni au aprobat bugetul pe 2015 al societăţii Palat Jud SRL şi au aprobat contractarea unei finanţări rambursabile pentru cofinanţarea proiectului “COOP- Creşterea Oportunităţilor de Ocupare a Persoanelor din grupuri vulnerabile şi incluziune prin economie socială”. Consilierul judeţean Adrian Cozma, avocat de profesie, s-a făcut de râs la dezbaterea ambelor proiecte. La cel privind bugetul firmei Palat Jud SRL a cerut imperativ să i se comunice numărul de angajaţi ai firmei, deşi acesta figura în documentaţia proiectului, dovedind că nici măcar nu l-a citit cu atenţie. La al doilea proiect a cerut informaţii legate de banca ce oferă creditul şi dobânda acestuia, deşi procedura de atribuire abia urmează să fie lansată, iar licitaţia va fi câştigată de banca care va avea cea mai bună ofertă. Preşedintele Ştef i-a explicat că nu dispune de asemenea informaţii, întrucât nu are cum să ştie câştigătorul şi oferta sa înainte de licitaţie. De asemenea, preşedintele Ştef l-a îndemnat pe Cozma să se informeze mai bine şi să nu se mai facă de râs în faţa sătmărenilor pozând în cavalerul dreptăţii. Vicepreşedintele Mircea Govor i-a spus consilierului Cozma că, înainte de toate, Consiliul Judeţean nu este o clasă de învăţat avocaţi. De asemenea, vicepreşedintele Govor le-a solicitat lui Adrian Cozma şi colegilor săi din noul PNL să spună câţi bani au adus în judeţul Satu Mare pentru dezvoltarea infrastructurii şi a sistemului sanitar în ultimii şapte ani. După cum era de aşteptat, întrebarea a rămas fără răspuns. “Să venim acum cu subiecte de campanie înseamnă o bătaie de joc la adresa sătmărenilor”, a adăugat Govor.

    Locuinţe de serviciu pentru medici
    Consilierii au mai aprobat iniţierea demersurilor necesare în vederea achiziţionării unor garsoniere şi apartamente cu destinaţia de locuinţe de serviciu pentru Spitalul Judeţean. Preşedintele Ştef a arătat că există solicitări pentru asemenea locuinţe de serviciu din partea medicilor aduşi recent la Spitalul Judeţean. Pentru a onora aceste solicitări, Consiliul Judeţean a alocat suma de 400.000 lei. “Dacă nu suntem atenţi cu avantajele pe care le oferim medicilor pe care vrem să-i aducem la Satu Mare, riscăm să rămânem fără specialişti. Vom cere oferte pentru garsoniere şi apartamente cu două camere. Vom vedea ce vom putea cumpăra din cei 400.000 lei”, a declarat Ştef.

    Consilierii UDMR au cerut iniţial să se renunţe la intenţia de cumpărare în favoarea subvenţionării chiriei viitorilor medici, apoi au cerut amânarea luării unei decizii, pentru ca, la final, să voteze proiectul de hotărâre în forma iniţială.

    Consilierii au mai aprobat planul local de acţiune pentru mediu, încheierea unor acorduri de asociere cu grupurile de acţiune locală în vederea acordării de sprijin financiar pentru asigurarea funcţionării şi strategia judeţeană antidrog.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE