More

    Creşte numărul tentativelor de sinucidere

    sinucideri

    Numărul persoanelor care încearcă să îşi încheie conturile cu viaţa este în creştere. Fenomenul este confirmat de către evidenţele Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare. Curios este faptul că majoritatea persoanelor care recurg la un astfel de gest sunt femei. La fel de curios este faptul că numărul pacienţilor care au apelat la serviciile medicilor de urgenţă a crescut în aceeaşi perioadă.

    Sfârşitul de săptămână nu a fost unul tocmai uşor pentru cadrele medicale de la Unitatea de Primire Urgenţe. Şi asta pentru că au fost aduşi cinci sinucigaşi, majoritatea femei. “Era vorba luna trecută de alinierea astrelor, depresii, poate să fi fost ceva pentru că am avut cinci tentative de sinucidere la sfârşit de săptămână. Este vorba despre patru femei şi un bărbat. Patru persoane au vrut să se sinucidă prin ingestie de subsatnţe medicamentoase, respectiv diazepam, sitonocalm. Una singură a necesitat internarea în spital, fiind pe Secţia de terapie intensivă. Dar este bine, este conştientă. O altă tentativă a fost prin secţionare de vase. O altă persoană a vrut să îşi ia viaţa prin ingestie de soluţie de spălat rufe. Nu ştiu cât de toxică a fost acea substanţă, dar este bine că persoana se află în afara oricărui pericol”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Constantin Demian. Conform aceleiaşi surse, medicii au reuşit să îi salveze pe toţi cinci. „De regulă, pacienţii vin în timp util, la scurt timp după ce ingurgitează tot felul de substanţe, astfel încât îi putem ajuta. Uneori, din păcate este tardiv. S-a întâmplat şi anul trecut, când am avut două sau trei cazuri care nu au mai putut fi salvate”, a spus Constantin Demian.

    Din câte se pare, nu doar numărul tentativelor de sinucidere este în creştere, ci şi numărul total al persoanelor care au solicitat sprijinul de specialitate al cadrelor medicale. „În acest sfârşit de săptămână am avut 485 de pacienţi, o creştere peste medie faţă de ce am avut până acum. De obicei aveam în jur de 400 – 410 persoane. Nu ştiu motivele pentru care a crescut numărul lor, dar ne-au cam dat de lucru la sfârşitul săptămânii”, a conchis Constantin Demian.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE