More

    Zgârcenie plătită foarte scump

    cosar

    Se cunoaşte faptul că foarte mulţi dintre proprietarii de locuinţe îşi curăţă singuri coşurile de fum, ceea ce duce în unele situaţii la aprinderea hornului şi, din păcate, chiar şi la incendii, care se pot sfârşi cu victime. Alţii, mai zgârciţi, preferă să meargă pe mâna zeiţei Fortuna, riscând să rămână fără casă în plină iarnă. Iar, din păcate, tot mai multe incendii se produc în ultima vreme, potrivit statisticilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare.

    Coşarii, căutaţi în ultimul moment
    Pentru a fi siguri că montarea coşului de fum sau curăţarea acestuia se va face după cele mai stricte standarde, apelaţi cu încredere la un coşar profesionist şi experimentat. E o investiţie de amploare mică, dar care în practică este una foarte bună. Radu Felecan, unul dintre puţinii coşari autorizaţi, spune că nu este o meserie uşoară. Acesta spune că sătmărenii nu apelează la aceşti profesionişti decât în situaţiile de criză. „Este o meserie care, să spun sincer, este foarte rar căutată şi este o meserie destul de grea, pe care nu mulţi ar vrea să o facă. În sensul în care e murdară, eşti murdar în momentul în care ai terminat de curăţat un coş şi este o treabă în care trebuie să investeşti după ce ai făcut un curs. Sătmărenii apelează doar în momentul în care au nevoie şi ajung cu cuţitul la os”, a spus Radu Felecan.

    Investiţie mică, avantaje mari
    Investiţia este una foarte mică, dar vă poate scuti de la nişte pericole foarte mari, care riscă să se producă în fiecare zi. „Pericolele sunt foarte mari, iar unul dintre ele ar fi acea aprindere accidentală a funinginei, care degajă o temperatură foarte mare, în jur de o mie de grade Celsius şi care, din păcate, este posibil să aprindă chiar casa. Din păcate, în majoritatea cazurilor se aprinde chiar şi casa, pornind de la coşul de fum şi acoperiş. Dacă vin pompierii este clar ce fac”, a declarat Radu Felecan.

    Recomandarea specialistului
    Coşarii autorizaţi fac şi o serie de recomandări şi garantează că respectarea unor reguli stricte poate preveni un pericol foarte mare. „Este mai mult decât o recomandare. Este, zic eu, o rugăminte, ca în momentul în care se apucă să facă foc într-o sursă să verifice înainte coşul de fum. Asta este cea mai mare rugăminte. Dacă este în regulă coşul de fum, atunci pot face focul în sursă. Dacă nu, atunci este mai bine să apeleze la un specialist”, a conchis Radu Felecan.

    Pompierii, ultima soluţie
    Din cauza coşurilor de fum necurăţate s-au produs în ultima vreme mai multe incendii. Ultimul caz a avut loc joi, la Certeze, acolo unde acoperişul unei case a fost făcut scrum, doar intervenţia promptă a pompierilor salvând casele din jur. „În ziua de 08.01.2015, la orele 22.10, I.S.U. ,,SOMEŞ” Satu Mare a fost anuntat despre izbucnirea unui incendiu la acoperişul unei case de locuit, din localitatea Certeze, judeţul Satu Mare. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Staţiei de Pompieri Negreşti, care au intervenit cu două autospeciale. Pompierii au ajuns la locul intervenţiei la orele 22.20 şi au constatat că ardea acoperişul unei anexe gospodăreşti (bucătăria de vară), cu pericol de propagare la casa de locuit, respectiv la alte anexe ale gospodăriei. Incendiul a fost lichidat la orele 23.15, în cooperare cu S.V.S.U. Certeze. Au ars aproximativ 6 metri pătraţi din acoperiş. S-au degradat coşul de fum şi structura de lemn a acoperişului. Cauza incendiului: coş de fum amplasat necorespunzător faţă de materialele combustibile”, se arată într-un comunicat de presă remis de către Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE