More

    Peste 20 de tinere sătmărence traficate în doi ani

    trafic

    Pe parcursul anilor 2013-2014, peste 20 de tinere sătmărence au fost victimele traficului de carne vie, a arătat şeful Centrului Regional pentru Combaterea Traficului de Persoane Oradea, Gheorghe Ungur, în cadrul întâlnirii desfăşurată ieri la sediul Prefecturii având ca subiect combaterea consumului de droguri şi a traficului de persoane. Atât Gheorghe Ungur, cât şi coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare au solicitat conducerilor unităţilor de învăţământ din judeţ, dar şi părinţilor, să fie mai implicaţi în combaterea celor două fenomene.

    Unităţile şcolare, nepăsătoare
    În prima parte a şedinţei, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare, Camelia Iacob, a arătat că în mediile şcolare sunt mulţi consumatori de droguri sau de etnobotanice şi a solicitat instituţiilor şcolare să se implice mai mult în combaterea acestui fenomen. “Noi organizăm o serie de acţiuni de prevenire şi combatere a consumului de droguri în rândurile tinerilor, dar nu este suficient doar atât. Există şi un program destinat tinerilor cu risc de a consuma droguri, dar în cadrul acestuia nu am fost solicitaţi de nicio şcoală. Să fiţi atenţi la semnalmentele unui tânăr care poate consuma droguri, deoarece comportamentul acestuia se schimbă. În momentul când aflaţi că un tânăr consumă droguri apelaţi la noi pentru că putem să vă ajutăm. Din păcate, până în prezent nu am primit nicio solicitare în acest sens de la nicio şcoală din judeţ. Asta înseamnă că ori nu ştiţi că elevii consumă droguri, ori nu conştientizaţi acest risc”, le-a spus Camelia Iacob directorilor de şcoli prezenţi la această întâlnire.

    Coordonatorul CPECA a mai arătat că este foarte important să fie purtate discuţii cu părinţii elevilor aflaţi în această fază. De asemenea, un grad mai ridicat de risc au elevii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. “Exmatricularea nu este o opţiune, pentru că aceşti elevi, odată ajunşi în stradă, pot deveni traficanţi de droguri. Apelaţi cu încredere la specialişti pentru că putem avea discuţii confidenţiale cu aceşti tineri”, a mai afirmat Camelia Iacob.

    La rândul său, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare, Sânziana Cristea, a cerut conducerilor unităţilor şcolare să nu minimalizeze acest flagel pentru că sunt elevi în şcolile sătmărene care consumă droguri.

    Peste 40% dintre cei traficaţi sunt elevi
    În continuarea şedinţei, şeful Centrului Regional pentru Combaterea Traficului de Persoane Oradea, Gheorghe Ungur,a arătat că, potrivit statisticilor, peste 40% dintre persoanele traficate peste graniţe sunt elevi. “Este un mare factor de risc pentru tineri. Odată ajunşi dincolo sunt exploataţi sexual, puşi să cerşească, devin protagoniştii unor filme de pornografie infantilă. Practic, sunt traficaţi tineri de la clasa întâi până la vârsta majoratului. Dacă anii precedenţi erau alte metode de recrutare, acum cei care fac acest lucru se folosesc de internet”, a precizat Gheorghe Ungur.

    Acesta a mai adăugat că în cursul anilor 2013-2014, în judeţul Satu Mare au fost înregistrate peste 20 de victime ale traficului de persoane, dând în acest sens şi exemplul a două tinere sătmărence care au fost exploatate sexual într-un salon de masaj din străinătate. “Odată ajunşi în străinătate, tinerii sunt vânduţi ca o marfă. Trebuie să ne ajutaţi activ pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen şi trebuie să fie implicaţi şi părinţii în acest demers”, a mai afirmat Gheorghe Ungur. Acesta a mai adăugat că se doreşte organizarea unor întâlniri cu comitetele de părinţi atât la nivel judeţean cât şi în fiecare unitate şcolară în parte pentru că părinţii au un rol foarte important în combaterea fenomenului.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE