More

    Supermarket-urile le trag ţepe la greu sătmărenilor

    opc2

    Cu toate că de multe ori pozează în corectitudinea întruchipată, supermarket-urile sătmărene îşi ţepuiesc clienţii cu tot felul de promoţii şi reduceri de preţuri inexistente. Controalele efectuate de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Satu Mare arată faptul că toţi retailerii sătmăreni se folosesc de practici comerciale incorecte pentru a-i înşela pe sătmăreni, motiv pentru care au şi fost amendaţi.

    Nereguli cu duiumul
    Controalele efectuate de Protecţia Consumatorului, în perioada 21 aprilie – 15 mai, au vizat modul în care sunt respectate promoţiile şi reducerile de preţuri în supermarket-urile sătmărene. Potrivit directorului CJPC Satu Mare, Maria Pinter, în judeţ au fost verificate trei supermarket-uri cu nouă puncte de lucru în judeţ. “Ceea ce am găsit a fost greu de închipuit. Toate cele nouă mari magazine din judeţ controlate nu respectau prevederile legale în ceea ce priveşte informaţiile cu privire la reducerile de preţuri sau promoţii, motiv pentru care au fost sancţionate”, a arătat Maria Pinter.

    Printre cele mai frecvente practici comerciale incorecte poate fi amintită utilizarea de expresii precum „preţ de discount garantat”, „ieftin”, „mai ieftin”, fiind indusă ideea unei vânzări cu preţ redus, crâindu-se consumatorului ideea unui avantaj specific al preţului cu discount, fără însă a afişa preţul actual de vânzare, astfel încât să poată fi făcută o comparaţie. Totodată, în multe cazuri s-a mai constatat faptul că preţurile de referinţă nu sunt afişate, că nu este afişată data de debut şi de sfârşit a promoţiilor, dar nici a preţului vechi, că lipsesc traducerile în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare sau că etichetarea este neconformă.

    Amenzi şi marfă oprită de la comercializare
    În urma acestor abateri constatate, comisarii CJPC au sancţionat toate marile magazine controlate, cuantumul total al amenzilor fiind de 45.000 de lei. Totodată, a fost dispusă măsura de oprire temporară de la comercializare până la intrarea în legalitate a unor produse în valoare totală de peste 38.640 de lei.

    Directorul CJPC Satu Mare atrage atenţia consumatorilor sătmăreni să fie cu mare băgare de seamă atunci când decid să cumpere produse aflate la promoţie pentru că altfel riscă să aibă surprize neplăcute. “Foarte important este să facă întotdeauna comparaţie între preţul de referinţă şi preţul de la rafturi cu produse la preţ redus sau aflate în promoţie. De asemenea, îi îndemnăm pe consumatori să întrebe de fiecare dată angajaţii magazinelor despre eventualele promoţii şi să nu le achiziţioneze decât dacă explicaţiile primite îi mulţumesc”, a mai spus Maria Pinter. Acţiunile de verificare a marilor magazine va continua şi în perioada următoare.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE