More

    Victimele inundaţiilor din 1970, comemorate în Piaţa 14 Mai

    slujba

    În organizarea Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean şi Primăriei municipiului Satu Mare, la monumentul amplasat în Piaţa 14 Mai au avut loc ieri o serie de manifestări dedicate comemorării victimelor inundaţiilor din anul 1970.

    Victimele au fost comemorate
    La eveniment au participat prefectul judeţului Eugeniu Avram, subprefectul Altfatter Tamas, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Mircea Govor şi Rudolf Riedl, deputatul Kereskenyi Gabor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, respectiv consilieri judeţeni, locali, dar şi şefi ai unor instituţii publice.

    În deschiderea manifestării, un sobor de preoţi ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici şi reformaţi a oficiat un Te-Deum și un parastas în memoria sătmărenilor care şi-au pierdut viaţa în inundaţiile din luna mai a anului 1970. În continuare au fost depuse coroane de flori din partea Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei Satu Mare, PSD, PLR, UDMR, PNL, dar şi a locuitorilor din cartierul 14 Mai şi a copiilor de la Grădiniţa 14 Mai.

    Mesaj de solidaritate
    Prefectul Eugeniu Avram a dorit să transmită un mesaj de solidaritate pentru familiile celor 56 de persoane care şi-au pierdut viaţa în inundaţiile produse în urmă cu 45 de ani. “În primul rând, am organizat acest eveniment pentru a aduce un omagiu victimelor inundaţiilor din 1970, victimelor din municipiul şi judeţul Satu Mare. Aş vrea să transmit un mesaj de solidaritate şi de susţinere a familiilor acestora, a urmaşilor, ca să ştie că nu sunt singuri, că autorităţile publice locale sunt alături de ei. Aş vrea să dau un mesaj în calitate de preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă că facem totul în aşa fel încât să nu se mai repete ce a fost în 1970. Ne rugăm lui Dumnezeu să ne ferească de astfel de situaţii”, a declarat prefectul Avram.

    Zeci de persoane decedate în inundaţiile din 1970
    În urma precipitațiilor abundente din acel an, Someșul a rupt digul în dreptul localității Odoreu. Două treimi din municipiul Satu Mare au fost inundate, au fost distruse 2.200 de case, 2.600 au fost afectate parţial, în unele locuri apa fiind de peste doi metri. Din nefericire, un număr de 56 de persoane şi-au pierdut viaţa. În acele grele momente, sătmărenii au dat dovadă de solidaritate umană, ajutându-i pe cei aflați la ananghie, după care au avut puterea să reconstruiască Sătmarul, trăind azi într-un oraș renăscut.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE