More

    Ministrul Agriculturii, impresionat de fermele înfiinţate prin PNDR

    tasnad

    Profitând de prezenţa sa la Satu Mare, având ca scop promovarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a vizitat ieri (n.r. joi) crama de la Beltiug, o fermă mixtă din Tăşnad şi o fermă de porci din Dindeşti, toate realizate sau modernizate prin sesiunea anterioară a aceluiaşi program. Ministrul s-a arătat impresionat de cele văzute la aceste obiective şi i-a felicitat pe fermieri.

    Cramă modernizată la Beltiug
    Cu o tradiţie de 300 de ani, crama din Beltiug a familiei Karolyi a fost transformată într-o adevărată poveste de succes despre ce înseamnă zona viticolă sătmăreană, fiind primul obiectiv vizitat de ministrul Daniel Constantin. Vinurile produse aici, la fel ca și cele de acum sute de ani, cuceresc cu buchetul lor capitalele europene. Administratorul cramei, Edgard Gorbe, i-a vorbit oficialului despre succesele obținute, despre istoria de veacuri a cramei, dar şi despre investițiile viitoare, respectiv despre cum își propun să își extindă afacerea.

    Ministrul a fost încântat de ceea ce a văzut și mai ales de modul în care sătmărenii au înțeles să își păstreze și să își promoveze istoria și tradițiile. Daniel Constantin a precizat că și ministerul pe care îl conduce susține turismul în zonele viticole tradiționale ale țării, așa cum se întâmplă și în Franța.

    Fermă de succes la Tăşnad
    După întâlnirea de prezentare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 de la Tăşnad, ministrul Daniel Constantin a vizitat şi ferma societăţii Agrind, condusă de consilierul judeţean Oliviu Buzgău din acelaşi oraş. Ferma a fost modernizată prin PNDR 2007-2013, iar administratorul i-a prezentat ministrului ceea ce s-a construit din fonduri europene. Au fost vizitate depozitele de cereale, dar şi ferma zootehnică în care sunt crescute vaci pentru lapte.

    Ministrul Agriculturii s-a arătat mulţumit de ceea ce a văzut la Tăşnad, s-a interesat de producţiile obţinute de agricultori în acest an, despre planurile de viitor, dar şi despre ce ar putea face Ministerul Agriculturii pentru dezvoltarea fermelor din România. Ministrul Daniel Constantin nu a uitat să-l felicite pe Oliviu Buzgău şi pe fiul acestuia pentru modul în care au dezvoltat ferma din Tăşnad.

    dindesti

    Fermă modernă la Dindeşti
    Cel de-al treilea obiectiv vizitat ieri de ministrul Daniel Constantin a fost ferma de porci Samsuin Land de la Dindeşti. Această fermă a fost modernizată integral prin PNDR 2007-2013, aici fiind crescuţi într-o serie pentru carne circa 4.800 de porci. În fermă există trei hale de creştere a suinelor, care sunt îngrijite de nouă angajaţi.

    Ministrul Daniel Constantin a fost foarte mulţumit de ceea ce a văzut la ferma din Dindeşti, iar directorul acesteia, Grigore Iuga, a declarat că are în vedere ca, prin noile măsuri PNDR 2013-2020, să se dezvolte şi să înfiinţeze şi o fermă de reproducere a porcinelor.

    În urma acestor vizite, ministrul Agriculturii şi-a exprimat mulţumirea faţă de modul în care se dezvoltă agricultura în judeţul Satu Mare, a apreciat modul în care obiectivele vizitate sunt coordonate şi i-a asigurat pe fermieri de tot sprijinul ministerului pe care-l conduce.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE