More

    Stranierii, cu bune şi rele

    Majoritatea sătmărenilor care lucrează în străinătate, cunoscuţi şi sub apelativul de „stranieri”, au profitat, ca în fiecare an, de concediile din Occident, care se dau în cursul lunii august, şi au revenit în ţară. Fiecare a venit cu tot felul de gânduri şi planuri.

    Bineînţeles, venind aproape toţi cu autoturismele proprii, stranierii au aglomerat substanţial traficul care, şi aşa, era foarte greoi. Acest lucru a stârnit unele nemulţumiri din partea celor care au rămas în ţară. Mai mult decât atât, stranierii au fost acuzaţi în dese rânduri că nu respectă nici legislaţia, nici pe ceilalţi participanţi la trafic, că parchează care pe unde-l taie capul, că sunt necivilizaţi, cu toate că vin din Occident. Trebuie să recunoaştem, au fost câţiva dintre ei aşa, dar nu marea lor majoritate.

    Cu toate acestea, însă, stranierii au meritul lor. Nu există date oficiale în acest sens, dar cel puţin la nivelul judeţului Satu Mare aceştia au cheltuit sute de mii de euro. Foarte mulţi dintre sătmărenii care lucrează în străinătate au venit în judeţ, în localităţile lor de baştină, pentru a-şi începe, continua sau încheia diferite lucrări de construcţii. Astfel au cheltuit o groază de bani pentru materialele necesare.

    De asemenea, aceiaşi stranieri au colindat magazinele cumpărând tot ce se poate. Vorba unei patroane de magazin: „Abia aştept să vină ăştia (stranierii) acasă ca să revin pe linia de plutire cu magazinul”. Să nu uităm nici nunţile, cu sutele, organizate de tinerii care lucrează în străinătate, mai ales în Ţara Oaşului, dar nu numai, unde, de asemenea, au fost cheltuiţi o grămadă de bani.

    Chiar dacă place unora sau nu, stranierii sătmăreni au contribuit, cât se poate de bine, la creşterea activităţii comerciale din judeţ şi, implicit, contribuind la dezvoltarea economiei judeţului. Marea majoritate a economiilor făcute de aceştia în Occident nu au fost cheltuite acolo, ci aici, la Satu Mare, stimulând astfel activitatea economică a judeţului. Chiar dacă şi numai pentru acest lucru considerăm că ar merita un pic de respect din partea noastră. Şi să nu uităm că şi ei tot sătmăreni sunt.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE