More

    Turţul s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare

    turt1

    Turtenii au îmbrăcat ieri haine de sărbătoare. Sute de persoane au participat la cea de-a 15-a ediţie a Zilelor comunei Turț. Și pentru că în această zonă tradițiile sunt puse la loc de cinste în deschiderea programului artistic au țâpurit și au dansat oșeneste câțiva tineri care înca de la vârste fragede sunt învățați să prețuiască portul popular și tradițiile din această zonă.

    Majorete, paradă şi premiere
    Deschiderea oficială a fost precedată de tulnicari, parada majoretelor şi parada portului popular. În continuare, poetul ţăran Gheorghe Mariţa (Găleanu) a recitat o superbă poezie în care a descris în mod plastic viaţa turţenilor. |

    De asemenea, primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac, a premiat, într-un cadru festiv, elevii cu rezultate deosebite la învăţătură dar şi cuplurilor de aurcare au împlinit 50 de ani de căsătorie în acest an.

    Faţa Turţului, schimbată în bine
    Deschiderea oficială a continuat cu intonarea imnului de stat și cuvântul de salut al oficialităților județene și locale care au fost invitate pe scenă. Primul care a luat cuvântul a fost prefectul Eugeniu Avram, care şi-a exprimat bucuria şi satisfacţia că este prezent la această frumoasă sărbătoare a turţenilor. “Turţenii care în această perioadă au revenit acasă au astfel ocazia de a se întâlni, să depăneze amintiri, să vă sprijiniţi reciproc, să găsiţi tot ce este mai frumos pentru viaţa dumneavoastră. Ca reprezentant al Guvernului României, vă asigur de toată dragostea mea şi de tot sprijinul Instituţiei Prefectului pentru Primărie şi Consiliul Local pentru promovarea proiectelor comune care duc la dezvoltarea acestei frumoase comune”, a spus prefectul Avram.

    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că se simte foarte bine de fiecare dată când vine în comuna Turţ şi în Ţara Oaşului.

    “Întreg judeţul este îmbrăcat în straie de sărbătoare. Eu cred că este o datorie de-a noastră să ne respectăm obiceiurile şi tradiţiile. Toţi am convieţuit aici de secole şi ne-am respectat unii pe alţii. Instituţia pe care o reprezentăm, eu, domnul Govor, am reuşit să sprijinim Ţara Oaşului. Este o mare realizare pentru că ne-am implicat şi am făcut ceea ce trebuie. Am adus asfalt. Asta înseamnă condiţii europene, şi acest lucru pot vedea şi cei care au venit din străinătate. Vă asigur, şi pe mai departe, de sprijinul Consiliului Judeţean”, a mai spus Ştef.

    turt2

    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a afirmat, în cuvântul său, că faţa comunei Turţ s-a schimbat mult în bine.

    “Este o frumoasă sărbătoare a comunei Turţ, a turţenilor. Dar cum am intrat în comună, am putut observa că faţa Turţului s-a schimbat mult în bine, în aşa fel încât parcă Turţul se află în fiecare zi în sărbătoare. Turţenii sunt în măsură să aprecieze ceea ce s-a făcut în această comună, mai ales cei plecaţi din ţară. De fiecare dată când se întorc în ţară au posibilitatea să vadă schimbarea în bine. Vă asigur că şi educaţia se află la loc de cinste în Turţ, şi asta datorită primarului comunei, Ioan Ciupac, viceprimarului şi Consiliului local. Vă asigur, în continuare, de tot sprijinul meu”, a mai spus Mircea Govor, care le-a urat turţenilor un călduros “La Mulţi Ani!”.

    Petrecere şi focuri de artificii
    Ediția din acest an este una cu adevărat specială, autoritățile locale dorind în primul rând să promoveze artiști și interpreții din această zonă sau pe cei care iși au originile în comuna Turț.

    Petrecerea a fost deschisă de Ghiţă Blidar, după care au urcat pe scenă Ansamblul din Mesteacăn, comuna Halmeu, Ansamblul din Călineşti (Maramureş), surorile Hermina şi Ştefania Hotca. Spectacolul a continuat cu recitalul Mariei Tripon, care a fost urmată de Nicolae Sabău, Ionuţ Ciupac, Maria Petca-Poptean. În continuare, a avut loc recitalul lui Gheorghe Turda, urmat de Ansamblul Cununiţa şi Florin Oşanu.

    Numele grele au intrat pe scenă seara. Corina, Bianca Rus şi Rareş Câmpan au susţinut nişte recitaluri deosebite, apreciate de publicul din Turţ. Zilele comunei Turţ s-au încheiat, târziu în noapte, cu un frumos foc de artificii.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE