More

    Traian Băsescu, la instanţă în cazul jurnaliştilor răpiţi în Irak

    basescu

    Traian Băsescu a venit, miercuri dimineaţă, la Judecătoria Sectorului 5, unde a fost retrimis dosarul în care Corneliu Vadim Tudor a depus plângere pe numele său în cazul jurnaliştilor răpiţi în Irak. La ieşire, fostul preşedinte a declarat că le-a spus magistraţilor că nu a secretizat nicio foaie din acest dosar.

    Traian Băsescu a ajuns la Judecătoria Sectorului 5 în jurul orei 8.30, el declarând că nu are emoţii şi că îşi doreşte redeschiderea dosarului, pentru lămurirea cazului. “Am calitatea de intimat, adică de om reclamat. Vedem ce va face Parchetul mai departe. Când arunci în spaţiul public că un şef de stat împreună cu un general american au putut să fure bani şi autorităţile române fac spectacol din treaba asta, nu prinde bine pentru România. La nevoie, poate fi desecretizat tot”, a spus Traian Băsescu.

    Fostul preşedinte a plecat după mai puţin de o oră de la Judecătoria Sectorului 5, el afirmând că le-a spus magistraţilor că nu a secretizat nici măcar o foaie din dosar şi că nu el a deţinut dosarul operaţiunilor, rolul său fiind de a coordona instituţiile statului. “În declaraţia mea am spus că nu am secretizat nici măcar o foaie din dosarul răpirii jurnaliştilor. Nu era treaba mea partea operativă. Rolul meu a fost să pun cap la cap toate serviciile, ale armetei, SRI şi SIE, pentru a colecta informaţiile şi a face ca aceastea să lucreze în aceeaşi direcţie. Nu eu am avut dosarul operaţiunilor. El a avut cap de filă SIE”, a declarat fostul preşedinte.

    Dosarul a ajuns la Judecătoria Sectorului 5 în urma unei decizii din 6 august a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că această instanţă este competentă să judece dosarul, pentru că Traian Băsescu nu mai are în prezent vreo calitate oficială. În 6 august, Traian Băsescu şi copreşedintele PNL Vasile Blaga au fost la ICCJ, fiind citaţi în acest dosar, în care Corneliu Vadim Tudor a depus plângere pe numele lor în cazul jurnaliştilor răpiţi în Irak. Procurorul a menţionat că, în cazul lui Vasile Blaga, ancheta a fost închisă în 2010, printr-o decizie de neîncepere a urmăririi penale. Faţă de Traian Băsescu, însă, nu s-a putut lua atunci o decizie deoarece acesta se bucura de imunitatea funcţiei de preşedinte al României.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE