More

    Trofeele de vânătoare ale lui Nicolae Ceauşescu, expuse la Satu Mare

    ceausescu

    Conducerea Muzeului Judeţean Satu Mare, prin directorul Felician Pop, şeful Secţiei de artă, Irina Liuba Horvat, şi istoricul Claudiu Porumbăcean, a vernisat ieri – în cadrul Muzeului de Artă – o expoziţie intitulată “Trofee de vânătoare din colecţia Nicolae Ceauşescu”. Expoziţia cuprinde un număr însemnat de trofee de vânătoare din colecţia Nicolae Ceauşescu, aparţinând Muzeului Cinegetic Posada.

    Curioşii pot admira coarne de cerb lopătar, coarne de muflon, colţi de mistreţ sau chiar un scaun confecţionat dintr-un picior de elefant. Alături de trofee sunt expuse şi diverse obiecte folosite la vânătoare: cuţite, corn pentru praful de puşcă, binoclu etc. Un obiect deosebit şi inedit îl reprezintă albumul de vânătoare alcătuit şi realizat de către renumitul artist fotograf Ioniţă G. Andron.

    Se ştie cã Nicolae Ceauşescu, ca şi alţi demnitari ai lumii, avea şi pasiunea vânătorii, iar primii secretari de partid ai judeţelor nu ezitau să-l invite la vânãtoare, atunci când în judeţele lor se găseau mai ales urşi, mistreţi, cerbi, capră neagrã, deci vânat mare, aşa cum îi plăcea lui Ceauşescu să vâneze. Şi nu „nimicuri” ca prepeliţe, potârnichi sau porumbei sălbatici, vânat care nu-ţi aduce nici o laudă, mai ales când ai invitaţi din ţãrile vecine şi în faţa cãrora trebuie să prezinţi bogăţia faunisticã a ţării pe care o conduci. Ori, în pădurile noastre se găseau, ca şi astăzi, multe trofee de cerb, căprior, capră neagră, mistreţ, urs. Iar Ceauşescu ardea să se ştie că el este un vânător iscusit, autor al acestor trofee. Dar de toate aceste lucruri se pot convinge sătmărenii vizitând expoziţia de la Muzeul de Artă.
    Bogdan Tulbure

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE