More

    PRIMELE cazuri de TRICHINELOZĂ la OM. 16 SĂTMĂRENI au ajuns la SPITAL

    trichi

    În cursul acestei săptămâni au apărut primele cazuri de trichineloză la om. Potrivit datelor furnizate de directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuţa, 16 persoane din judeţ, din Sătmărel şi Dorolţ, au fost diagnosticate cu trichineloză.

    trichi2

    Potrivit celor afirmate de Dumuţa, Direcţia de Sănătate Publică a notificat lui DSVSA despre faptul că la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Satu Mare sunt internate şapte persoane, una din dorolţ şi şase din Sătmărel, cu suspiciune de trichineloză. Inspectorii DSVSA ţi DSP au demarat o anchetă, au prelevat probe de carne şi, în urma examinării acestora la laborator s-a confirmat faptul că era infestată cu trichinella spirallis.

    trichi3

    “În urma acestei anchete, am descoperit la Sătmărel şi alţi consumatori din carnea respectivă, astfel că numărul lor total a ajuns la 15. Am decis ca toţi cei care au consumat din carnea infestată să se prezinte la analize medicale”, a precizat Nicolae Dumuţa.

    dumuta

    Între timp, trei dintre cei interneţi la Boli Infecţioase au fost externaţi, însă şi ei sunt ţinuţi sub supraveghere medicală. Ceilalţi patru rămân în continuare internaţi în spital.

    Acesta este primul caz de trichineloză înregistrat la oameni în ultmii trei ani în judeţul Satu Mare. Ultimul astfel de caz a fost înregistrat în 2013, când 17 persoane din Negreşti-Oaş au ajuns la Spital cu astfel de sintome.

    Demn de remarcat este şi faptul că în urma examenului trichineloscopic la o probă de carne, a fost diagnosticată Trichineloză la o suină din localitatea Odoreu. Cantitatea de 180 Kg carne, în valoare de 1.200 lei, a fost dirijată pentru incinerare într-o unitate de ecarisare autorizată sanitar veterinar.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE