More

    Acord pentru dezvoltarea și extinderea rețelei de apă

    CONSILIU

    Consiliul Judeţean Satu Mare a modificat ieri, cu unanimitate de voturi, Hotărârea nr. 196/2014 prin care a fost aprobat Master Planul în sectorul de apă și apă uzată din județul Satu Mare, ca strategie de dezvoltare a județului Satu Mare pentru perioada 2014-2037. Concret, au fost incluse, prin decizia de ieri, și proiectele de dezvoltare ale comunelor Viile Satu Mare și Petrești în Master Planul privind dezvoltarea rețelei de apă și apă uzată.

    CJ, partener de dezvoltare pentru Viile Satu Mare
    Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a subliniat faptul că localitatea Viile Satu Mare, nefiind membru al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară, nu este cuprinsă pentru realizarea infrastructurii de apă și apă – canal necesară pentru conformarea la standardele cerute pentru aglomerările umane între 2.000- 10.000 locuitori, în perioada 2014-2020. ”În acest sens, pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, la depunerea proiectului este necesar să facă dovada că este cuprinsă în Master Planul în sectorul de apă și apă uzată din județul Satu Mare, care reprezintă este strategia de dezvoltare a județului în sectorul de apă și apă uzată pentru perioada 2014-2037 și că acest Master Plan este aprobat prin hotărâre a Consiliului Județean Satu Mare”, a declarat Adrian Ștef.

    Concret, în infrastructura de apă a localității Viile Satu Mare, din cauza extinderii intravilanului, s-a constat că este necesară o rețea de distribuție de 8.880 metri, față de 3.000 metri cât au fost prevăzuți inițial. Valoarea investiției este de 305.139 euro. Pentru aglomerarea Viile Satu Mare sunt propuse următoarele modificări: rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 8.073 metri, în loc de 18.695 metri prevăzuți inițial. Se renunță la rețeaua de refulare în lungime de 1.061 metri și la rețeaua de refulare în lungime de 1.411 metri și se introduce o rețea de refulare în lungime de 680 m. Numărul stațiilor de pompare noi se modifică de la opt, câte erau prevăzute inițial, la două. Valoarea investiției rămâne nemodificată, respectiv 3.506.232 euro.

    Apaserv explică
    Directorul adjunct al Apaserv, Ioan Leitner, a explicat de ce Apaserv nu a putut da avizul în favoarea comunei Viile Satu Mare și de ce era nevoie de intervenția Consiliului Județean. ”Săptămâna trecută, Primăria Viile Satu Mare a solicitat un aviz din partea operatorului regional Apaserv Satu Mare cu privire la compatibilitatea proiectului lor cu Master Planul serviciilor de apă și canal. Noi acest aviz nu am putut să îl dăm având în vedere faptul că erau trecute alte investiții inițial în Master Plan. Fapt pentru care s-a făcut o propunere de modificare a Master Planului, în așa fel încât cele două acte să fie în concordanță și să se poată da avizul pentru a fi depus proiectul pentru finanțare”.

    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE