More

    Mănăstirea din Bixad, o comoară a Sătmarului

    mana

    Mănăstirea de călugări ”Adormirea Maicii Domnului”, situată pe un deal din comuna Bixad, este o adevărată oază de liniște și pace pentru toți creștinii care îi trec pragul. Viața monahală la Bixad există din vremea Maramureșului voievodal când lăcașul apare menționat ca schit al Mănăstirii Vetiș, în anul 1614. De atunci viața monahală s-a menținut, dovadă fiind miile de creștini care merg anual în pelerinaj sau la slujbele săptămânale.

    De acest colț de rai, împânzit de verdeață și trandafiri, se ocupă călugării care zi de zi muncesc la întreținerea mânăstirii. Dovadă fiind curățenia, ordinea impecabilă și decorul primitor care se poate vedea de la primii pași făcuți în curtea mănăstirii.

    Icoana Maicii Domnului, din cadrul mănăstirii, a transformat locașul într-un loc de pelerinaj. De icoana Maicii Domnului se leagă o serie de poveşti, fiind considerată făcătoare de minuni. Despre această icoană se spune că iniţial ar fi fost adăpostită la Mănăstirea Peri, fondată de fraţii Balc şi Drag, şi care se afla pe teritoriul Ucrainei de azi. Apoi, icoana a fost mutată în satul Mănăstirea, comuna Giuleşti, iar la mijlocul veacului al XIX-lea a fost dusă la Mănăstirea din Bixad.

    La mănăstirea din Bixad se poate vorbi despre un adevărat turism religios. Creștini din întreaga țară se adună în rugăciune la această mânăstire, în special în luna august când se sărbătorește hramul mănăstirii. În limita locurilor disponibile, mănăstirea pune la dispoziție locuri de cazare tuturor celor veniți de departe.

    Starețul mănăstirii ne-a mărturisit că, așa ca și în ceilalți ani, și anul acesta se pregătesc pentru găzduirea unui număr foarte mare de credincioși veniți din toată țara.

    ”La sărbătoarea care ne stă în față, respectiv ”Adormirea Maicii Domnului”, vine foarte multă lume la mănăstire. Așteptăm, și anul acesta, în jur de 50.000 de persoane să ne treacă pragul. Sărbătoarea începe la noi cu o zi înainte, când se adună și mai multă lume pentru a se ruga împreună în ajunul sărbătorii. Începem seara de la ora 18.00 și terminăm abia a doua zi la ora 12.00. Vom celebra vecernia, privegheri, prohodul Maicii Domnului, dezlegările Sfântului Vasile și paraclisul Maicii Domnului. Totodată vom celebra o liturghie la miezul nopții, unde toți credincioșii se împărtășesc. Dimineața avem taina sfântului maslu, sfințirea apei și sfânta liturghie cu care se va și încheia întreg programul. Într-adevăr, cele mai multe persoane vin seara deoarece aceștia doresc să participe la dezlegările Sfântului Vasile”, a spus starețul Emanuel Rus.

    Pentru a răspândi tradiția cât mai mult și cât mai departe, se intenționează deschiderea unui muzeu cu tradiții și obiceiuri populare, etnografice, bisericești și de folclor oșenesc, dar și ateliere pentru cusături specifice zonei.
    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE