More

    Vin americanii cu fotbal european!

    Pe lângă surprize de tot felul, duminică, 18 sept., orele 19:30 am fost invitat de fiul meu la un meci de fotbal, de liga I, aici în Montreal. Biletele erau cumpărate cu zece zile înainte şi erau centrale, chiar în dreptul liniei de la mijlocul terenului, rândul 3 de jos, sector 12 Ym E 11 şi 12. M-au impresionat multe lucruri, toate făcute cu migală şi exactitate. Nimeni n-a intrat necontrolat de oameni ai legii. Parcări ordonate, fără maşină în plus, oameni de ordine, îndrumări exacte încât stadionul şi-a căpătat ţinuta de sărbătoare. Două ecrane imense în spatele celor două porţi, la înălţime care transmiteau şi reluările. Echipa locală „Impact Montreal” i-a avut ca adversari pe „New England Revolution” din Boston. S-au cântat imnurile şi… surpriză, cei din Boston au pornit de la centru şi au marcat în minutul 1 prin Kei Kamara, ca apoi să mărească scorul în min. 27 prin Kelyn Rowe, care în min. 59 înscrie şi al treilea gol. Echipa locală a înscris din penalti în min. 50.

    Campionatul ligii superioare cuprinde 10 echipe din Est, din America şi Canada. Până începe campionatul de hochei, fotbalul rămâne sportul iubit. Nu întâmplător s-au vândut peste 20 mii de bilete, media preţului fiind 50 dolari. Pe primul loc este Toronto F.C. cu 47 puncte din 29 meciuri, urmată de New York Red Bulls cu 45 de puncte, iar pe locul 5 „Impact Montreal” cu 38 de puncte, urmată de „Revolution” cu 36 de puncte. Sunt în Est oraşe mari, dovadă că fotbalul prinde rădăcini. Aici, în Montreal, stadionul este construit impecabil, aproape de cel Olimpic, care ne aduce aminte de anii de glorie ai gimnasticii române, de Nadia şi, de ce nu, de multele medalii obţinute de români de-a lungul anilor. Doamne, ce rezultate frumoase avea România şi ce frumos îi stătea în clasamentul pe naţiuni!

    Ce m-a impresionat la acest meci este publicul, un adevărat „jucător”, care a încurajat frenetic echipa, iar galeria în echipament special, cu instrumente muzicale a scandat tot timpul „Montreal” şi i-a cântat imnul.

    Chiar dacă au pierdut, au fost aplaudaţi pentru că rezultatul nu reflectă întocmai jocul, Montrealul ratând de mai multe ori din poziţii clare.

    Antrenorul italian Mauro Biello şi-a adus jucători… Montreal de pretutindeni, mulţi foşti jucători în Italia, Argentina etc. la echipe mari. Aşa sunt Hassoun Camara sau Ignacio Piatti sau Lucas Ontivero. Pe parcursul meciului s-a putut vedea pregătirea fizică, dar şi tehnica de joc la ambele echipe, realizând un adevărat spectacol fotbalistic. Să nu vorbim de organizare. La noi nici la meciuri internaţionale nu suntem capabili să dăm o alură stadionului şi competiţiei. Păcat! Pauza a fost un prilej de delectare, iar iluminatul ceva de vis. Culmea, stadionul „Saputo” a fost plin şi numărul celor din tribune a fost exact: 20.801.

    Oricum, fotbalul aici, în Canada şi America a început să se mişte cu o viteză ce dă de gândit. Noi construim stadioane cu pretenţii, dar scade ce e mai important: calitatea fotbalului! Din nou, păcat! Sunt mulţumit că am putut vedea acest spectacol frumos, chiar dacă biletul a fost 70 dolari. La orice spectacol se plăteşte şi mai ales la fotbal unde sunt atâtea cheltuieli! Aş muta stadionul şi echipa de aici la Satu Mare, că public ar fi suficient! Garantez!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE