More

    Colegiul Medicilor anchetează cazul bărbatului decedat la Spitalul Județean

    O amplă anchetă disciplinară a fost demarată de Colegiul Medicilor în cazul bărbatului de 31 de ani decedat la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.

    Prin intermediul unui comunicat de presă, Colegiul Medicilor Satu Mare precizează, totodată, că această anchetă nu va fi influențată de articolele apărute în presă și că, până la finalul anchetei, nu va avea nicio proziție referitoare la vinovăția sau nevinovăția medicilor.

    ”Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Satu Mare, în urma informațiilor apărute în mijloacele de comunicare în masă, conform articolului 107 al. 1 și al. 2 din Statutul Colegiului Medicilor din România s-a sesizat și a declanșat procedura anchetei disciplinare în cazul pacientului C.F. decedat în ziua de 25 noiembrie 2016 la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. Exprimăm condoleanțele noastre familiei și o asigurăm că ne vom face datoria în anchetarea acestui caz. După cercetarea faptei de către Comisia de jurisdicţie profesională, dosarul disciplinar va fi înaintat pentru decizie Comisiei de disciplină a Colegiului.

    Facem totodată următoarele precizări:

    1. Ancheta disciplinară nu va fi influențată de către diversele declarații din mass-media, ci va lua în considerare strict elementele procedurale prevăzute de normele legale

    2. Dosarul va fi analizat la fel ca oricare caz disciplinar de potențial malpraxis; până la definitivarea și emiterea deciziei finale a Comisiei de disciplină, Colegiul Medicilor nu va avea nicio poziție referitoare la vinovăția sau nevinovăția unui, sau unor medici, ancheta fiind în curs.

    3. Orice declarație publică a oricărei părți sau nu a acestui caz, nu va afecta celălalte anchete disciplinare în curs, cum de altfel nici campania electorală care se va încheia curând nu va afecta în vreun fel dosarele aflate în anchetele Comisiei de juridicție profesională.

    4. Colegiul Medicilor Satu Mare respinge afirmațiile publice conform cărora conducerea Colegiului de acum ar fi făcut un ”monopol care nu are nevoie de specialiști și de oameni cu pregătire, de cadre universitare, punând mâna pe conducerea sănătății” și a fost acaparată de ”oameni fără suficientă pregătire”. În situația în care nu vor fi retrase sau dovedite aceste afirmații, de asemenea în mod public, vom aplica prevederile Codului deontologic al Colegiului Medicilor privind defăimarea.

    5. De asemenea acuzațiile la adresa corpului medical sătmărean, conform cărora ”s-a ieșit în stradă din cauza medicilor”, sau că ”medicii sunt indolenți”, sau că ”UPU ucide”, ”Alo, 112? Veniți urgent, ne omoară UPU!”, că protestele ar fi împotriva ”indolenței, a indiferenței și a nepriceperii unor cadre medicale”, sau că ”indiferența, indolența, neștiința, lipsa de empatie au dezumanizat seviciul UPU Satu Mare”, prin generalizare și înaintea rezultatelor oricăror anchete ale organelor abilitate, nu vor face altceva decât să afecteze serviciile medicale oferite populației județului de către UPU. Numărul acestor consultații, de peste 60.000 pe an, precum și numărul general al serviciilor medicale în România, de peste 180 de milioane pe an, nu justifică încurajarea acestor opinii, ci dovedesc încrederea populației în personalul medical. Eșecurile și eventualele erori medicale, trebuie să fie elucidate din punct de vedere al cauzelor și condițiilor, constituind exemple pentru a nu se mai repeta în viitor. Corpul medical sătmărean va continua să ofere servicii medicale, în condițiile oferite de finanțarea și dotarea sistemului de sănătate, menținându-ne totodată solicitarea permanentă către guvernanți de a finanța corespunzător sănătatea, la cel puțin 6% din PIB și nu doar la 4,2% cât este în acest an”, se arată într-un comunicat de presă remis de Colegiul Medicilor Satu Mare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE