More

    Unirea Principatelor Române, sărbătorită solemn la Satu Mare

    unire

    Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită solemn la Satu Mare în cadrul unei ceremonii care a avut loc, ieri dimineață, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare. Ieri s-au împlinit 158 de ani de când au fost puse bazele Statului Național Unitar Român.

    Depuneri de coroane, defilare și Hora Unirii
    La manifestarea de la Satu Mare au fost prezenți deputații Ioana Bran, Romeo Nicoară , prefectul Radu Bud, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, reprezentanți ai partidelor politice sau simpli cetățeni.

    După ce prefectul Radu Bud a trecut în revistă Garda de Onoare, preotul militar Cristian Silaghi a vorbit despre însemnătatea Unirii Principatelor Române dar și cum a fost realizată aceasta.

    În continuare, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii, a Consiliului Județean și a Primăriei Satu Mare. A urmat apoi defilarea Gărzii de Onoare, iar la final, toți cei prezenți s-au prins într-o mare Horă a Unirii.

    Piatra de temelie a Națiunii Române
    Prefectul Radu Bud a afirmat, la finalul ceremoniei, că Mica Unire a fost practic piatra de temelie a formării Statului Unitar Român. ”Astăzi sărbătorim 24 Ianuarie, iată o zi importantă pentru români, pentru națiunea română, este vorba despre Mica Unire, între cele două provincii românești, Moldova și Muntenia, a fost practic piatra de temelie a formării Statului Unitar Român. Mi-aș dori ca în acest moment să transmit tuturor sătmărenilor să aibă parte de o zi liberă frumoasă și să se bucure de această zi”, a spus prefectul.

    La rândul său, președintele Consiliului Județean a precizat că, prin Mica Unire, s-a reușit formarea unei țări moderne, bine integrate în Europa. ”Este o sărbătoare națională foarte importantă în istoria acestei țări. A fost o mișcare tactică, mişcare care a influențat apoi istoria, timp de aproape două secole, a întregii regiuni. Și chiar merită cinstiți oamenii care au avut o gândire progresivă și totdeauna au văzut în primul rând interesele poporului pe care l-au reprezentat, și l-au reprezentat cu brio, astfel că până la urmă s-a reușit formarea unei țări moderne bine integrate în Europa. Este o zi de sărbătoare, chiar mai lungă anul acesta, și cred că toată lumea merită să citească în aceste zile și un pic de istorie. Merită ca înaintașii să nu fie uitați niciodată și să fie cinstiți și de urmașii noștri”, a spus Pataki Csaba.

    unire1

    Mica Unire
    Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire , a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE