More

    Campania ”Iubește inteligent” a ajuns la Centrul Roua de la Hurezu Mare

    foto-3

    Seria întâlnirilor susţinute de poliţişti în cadrul campaniei IUBEŞTE INTELIGENT! vizează în această perioadă anumite grupuri de tineri cu risc mai mare de victimizare, dar şi de producere a unor fapte de violenţă sexuală, dat fiind mediul mai deosebit în care aceştia trăiesc. În mod concret acţiunile preventive se îndreaptă spre tineri aflaţi în dificultate, beneficiari ai unor servicii sociale prestate de organizaţii nonguvernamentale, precum şi spre tineri aflaţi în instituţii de ocrotire, respectiv centre de plasament şi case de tip familial.

    O astfel de activitate a fost organizată şi susţinută la Centrul de Plasament Roua din Hurezu Mare, sâmbătă 28 ianuarie 2017. Din partea Poliţiei a fost prezentă doamna inspector principal Hrihorişan Felicia care le-a vorbit tinerilor cu vârste peste 14 ani aflaţi în grija acestei instituţii despre violenţa sexuală, cum o recunoaştem, ce fapte intră în această categorie, cum să ne ferim de astfel de evenimente şi cum să raportăm autorităţilor situaţiile de victimizare. Această întâlnire a fost precedată de o sesiune de informare susţinută de dr. Szatmari Anamaria, din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Cabinetul de Planificare Familială al Ambulatoriului de Specialitate privind sexualitatea normală, metodele de contracepţie şi de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală. Ambele teme au fost apreciate pozitiv de participanţi, aceştia primind în final şi materiale informativ preventive, broşuri şi flyere realizate în cadrul campaniei, materiale utile celor ce vor să aprofundeze subiectul sau să transmită mai departe cele învăţate.

    Cei ce nu au avut vârsta necesară pentru a participa la întâlnirea despre violenţa sexuală au avut parte de o altfel de activitate, reprezentanta Poliţei prezentându-le o temă adaptată vârstei lor, legată de siguranţa personală, în general, şi siguranţa în trafic, în special. Astfel, toţi cei 38 de beneficiari ai Centrului Roua au avut parte în această zi de activităţi educative care să le fie utile.

    O altă întâlnire vizând prevenirea violenţei sexuale a fost organizată, joi, 2 februarie, la Casa de Tip Familial Maria din Satu Mare. Cei 11 adolescenţi prezenţi au urmărit filme tematice, prezentări power point şi au participat activ la discuţiile propuse de poliţişti.

    foto-1

    Nici cei mai defavorizaţi oameni din Satu Mare nu au fost uitaţi, campania având între grupurile ţintă şi categoriile de tineri aflaţi în dificultate, adeseori educaţia sexuală, lipsind cu desăvârşire în schimb violenţele sexuale fiind foarte prezente în mediul lor. Astfel, vineri 3 februarie a fost organizată o primă întâlnire cu tineri ai străzii, la sediul Asociaţiei Stea, asociaţie ai căror beneficiari sunt. Peste 40 de tineri, alături de care s-au aflat angajaţii şi voluntarii Asociaţiei Stea, au participat la întâlnirea susţinute de inspector principal Hrihorişan Felicia şi inspector principal Chiorean Liviana, poliţiste în cadrul IPJ Satu Mare, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

    Tema propusă a fost adaptată nivelului de înţelegere al acestei categorii de tineri dar şi nevoilor lor concrete, discuţiile interactive, exemplele concrete şi materialele video prezentate, fiind metodele prin care mesajul a fost transmis către beneficiari. O reacţie surprinzătoare şi foarte frumoasă, care ne-a dovedit că şi aceşti tineri merită respectul nostru, a fost aceea de a aplauda la finalul unui filmuleţ, în care potenţiala victimă a ales să-şi păstreze demnitatea în locul banilor ,,care se pot câştiga, dar şi pierde uşor” după cum afirma personajul din film. Cu sprijinul oamenilor dedicaţi ce activează în cadrul Asociaţiei Stea, tinerii străzii prezenţi la întâlnire au demonstrat că au dobândit reperele morale integrării lor sociale şi că dacă vor putea alege corect, o vor face.

    foto-6

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE