More

    Focar de rujeolă la Rătești

    rujeola

    Fetița de numai un an și nouă luni, care a murit în Spitalul din Oradea din cauza unor complicații ale rujeolei, provine dintr-un focar de infecție din Rătești. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, medicul epidemiolog dr. Lidia Tămaș, din focarul de rujeolă de la Rătești fac parte 35 de copii despre care nu se știe dacă sunt frați, veri sau unchi.

    ”Este o familie cu multe ramificații. Este greu de reconstituit. Atâta post să vă spun că sunt mulți copii bolnavi, și frați, și verișori, și este foarte greu de deosebit care este copilul mamei și care este copilul sorei. Nu avem certificate de naștere și este o chestiune pe care nu o putem fundamenta pentru că nu am văzut certificatele de naștere care a cui copil este. Inițial am primit informația că este o familie cu 14 copii, apoi din 14 s-au făcut 12. Este foarte greu să vă dau o cifră exactă”, spune Lidia Tămaș.

    Mai grav este faptul că aceşti copii sunt crescuți de bunici, iar mamele sunt plecate de acasă. ”Este o situație mai nefericită, mama nici nu este la domiciliu, copiii sunt crescuți de bunica. Este o situație socială mai dificilă. Aici avem o colectivitate în care avem 35 de cazuri de rujeolă din care internați sunt 7, dar nu pot să vă spun dacă sunt frați, verișori sau unchi. Au același nume, repetitiv”, a mai spus Lidia Tămaș.

    Oficialul DSP a mai precizat că toți copiii din comunitate au fost vaccinați de medicul de familie, însă fetița care a murit a fost intubată și de aceea nu a putut fi vaccinată. ”Au fost făcute vaccinări. Medicul de familie a vaccinat în focar, dar fetița care a decedat a fost în intubație și de aceea nu a beneficiat de vaccin. Trebuia să fie vaccinată în urmă cu un an de zile”, a spus medicul epidemiolog.

    Luni dimineața, la Spitalul Municipal din Oradea o fetiță de un an din Rătești, județul Satu Mare, a decedat din cauza unor complicații ale rujeolei. Copilul a ajuns la Oradea în stare extrem de gravă, cu insuficienţă respiratorie severă şi în stare de şoc, de la Spitalul din Satu Mare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE