22 September 2019
Festivalul Berii Artizanale

Sărbătoarea cărții sătmărene la Biblioteca Județeană

Filed under: Locale |

biblioteca

Cea de a XVIII-a ediție a evenimentului Anul editorial sătmărean, organizat sub egida Consiliului Județean Satu Mare, a avut loc ieri la sediul Bibliotecii Județene. Cu această ocazie au fost decernate diplomele pentru cele mai reușite scrieri sub aspect literar, cultural, științific și informațional.

Festivitatea de premiere
Manifestarea s-a desfășurat în Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare. Deschiderea oficială a fost însoțită de expoziția de prezentare a publicațiilor apărute în cursul anului 2016, urmată de festivitatea de decernare a diplomelor pentru cele mai reușite scrieri sub aspect literar, cultural, științific și informațional.

Producția editorială sătmăreană a anului 2016 însumează 239 de documente (159 cărți tipărite; 45 publicații periodice, 5 documente audio-vizuale și 30 de periodice electronice disponibile online) și este, sub aspect cantitativ, sub valorile înregistrate în anul precedent. Biblioteca Județeană a editat, ca la fiecare ediție, ”Catalogul bibliografic Anul editorial sătmărean”, publicație informativă ce cuprinde scrierile autorilor sătmăreni, oferind în același timp și o radiografie a activității editoriale și publicistice din întreg județul.

În cuvântul său de deschidere, directorul Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Camelia Istrăuan, a arătat că anul editorial sătmărean, prin cele 17 ediții de până acum, s-a dovedit a fi unul dintre evenimentele culturale emblematice pentru județul nostru. Pe parcursul anilor, această sărbătoare a cărții s-a impus ca fiind un semn identitar al sătmărenilor pasionați de cultură. Modelul oferit de biblioteca sătmăreană a depășit limitele geografice ale județului, fiind apreciat și mai apoi preluat de către alte biblioteci și autorități de rang județean din țară. „Prin organizarea acestei sărbători a cărții și a cuvântului scris, dorim să facem cunoscut publicului larg patrimoniul local de tipărituri și alte tipuri de documente pe care le colecționează, an de an, Biblioteca Județeană Satu Mare și totodată să ducem la îndeplinire una dintre cele mai importante atribuții ale bibliotecii, aceea de a înregistra și de a păstra toate documentele apărute în județ pentru salvarea memoriei culturale locale.”, a mai spus Lacrima Camelia Istrăuan.

Comisia de jurizare, constituită din scriitori și oameni de cultură, directori de instituții de cultură, reprezentanți ai autorității finanțatoare – Consiliul Județean Satu Mare – și specialiști din bibliotecă, au decis acordarea unui număr de 20 de diplome și premii celor mai merituoși reprezentanți ai scrisului sătmărean.

Premiile „Anului editorial sătmărean”

Istorie locală
Monografie
Mica Ovidiu – UNIO : de la un capăt… la altul

Istorie
Șichet Voicu – Pe urme de eroi

Artă
Irina Liuba Horvat, Marinela Vașvari – Erdős I. Pál – catalog

Religie
Protopopiatul Satu Mare : monografie, album (pr.Boloș Cristian, pr.Chindriș Cristian, pr. Dobrican Ioan)

Științe umaniste
Iegar Diana – O istorie a Colegiului Național ”Doamna Stanca” Satu Mare
Pop Ovidiu, Bratosin Carmen. – Societatea de lectură de la Liceul Catolic Regesc – Liceul Mihai Eminescu din Satu Mare (1859-1939)

Literatură. Poezie
Ulmeanu Radu – Ceea ce suntem
Jánk Károly – Álomidő
Laszlo Robert – Aripi de lut
Simonfy József – Féhér fáy

Literatură. Proză
Moreno Mihaela – Pursânge andaluz

Literatură. Memorii
Bondici Nicolae – Din amintirile unui primar

Literatură. Eseuri
Zotta Alexandru – Intermitențe critice
Máriás József – Az írás
Kiss Sándor – Egy látószög

Literatură. Traduceri
Veres István (trad.) – A csodát termő fa
Bălan Pop, Cornelia (trad.) – Corbu Daniel – Entre un cri et autre

Debut
Bogar Daniel – În gând urat

Reviste
Cronograf

Edituri sătmărene
Editura Pleiade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *