25 May 2018

Percepţiile şi judecăţile românilor

Filed under: Editorial |

Teama instabilităţii politice „naşte” tot felul de prejudecăţi în mintea românilor, care aşteaptă mult râvnitele majorări în ceea ce priveşte salariile, pensiile, dar şi alte „schimbări în bine “în societatea românească. Investitorii stăini se uită „perplecși” spre România, ca „la cea de-a opta minune a lumii”, iar cursul valutar „circulă” în derivă la burse. Au fost momente, dar numai momente, în care unii lideri politici au demonstrat că românii se pot bucura de frânturi de prosperitate, chiar dacă acestea au fost doar simbolice.

Am auzit, în sfârşit, de câteva ori expresia: ”Uite că se poate!”. Oamenii buni, care „au ţinut la popor” şi mai ţin, prin intermediul unor „funcţii cheie” din Parlamentul României şi Guvern, au demonstrat că se poate şi că aspiraţiile lor sunt mai generoase decât ale politicienilor pesimişti, lipsiţi de optimism şi de soluţii, „cel puţin aşa pozează”, care să dea „speranţă” poporului român. După „Involuţia din Decembrie”, tare, tare multe dezamăgiri au suferit alegătorii. În ţările vecine din est, cred că s-a impus cu vehemenţă acel patriotism care denotă demnitate şi „coloană vertebrală” în politică şi economie. La noi, parcă „stăm pe loc”! Cred că sunt extrem de actuale versurile poetului Mihai Eminescu, din poezia DOINA:”Vai de biet Român săracul!/ Îndărăt tot dă ca racul/ Nici îi merge, nici se-ndeamnă,/ Nici îi este toamna, toamnă,/ Nici e vara, vara lui,/ Şi-i străin în ţara lui”.

Dacă avem printre noi oameni care au fost „muşcaţi de şarpe”, adică sunt suspectaţi că ar fi trădători, atunci trebuie să înţelegem că probabil Răul vine din afara ţării prin interpuşi interni, despre care se tot vorbeşte pe unele posturi de televiziune. Din nefericire, exemplele sunt puţine, iar în unele partide nu se înregistrează niciun fel de „condamnări”, de parcă acestea ar fi „tabu!”. Adică, există politicieni „curaţi ca lacrima”, dar care au fost transformaţi de unii lideri în „picătura care umple paharul”. De ce să avem noi parte de astfel de „negocieri cu nenumărate condiţionări”? numai şi numai ca unii să se „cocoţeze” ca nişte cocoşei pe grămada unor convenţii politice şubrede. Apropo, mare parte din electorat doreşte să se reintroducă în alegerile locale şi parlamentare… cele două „tururi de scrutin!”. Cel puţin, aşa spun oamenii deştepţi, care nu pot fi păcăliţi ! „Nu e cinstit, d-le!…”. Cine oare a fost „creierul”, care a eliminat cele două tururi de scrutin? şi care a fost preţul negociat? pe care-l plătesc acum o parte dintre alegătorii dezamăgiţi de votul direcţionat al „liderilor trădători!”. Avem un dar nepreţuit! Acela de a ne „ascunde după deget!”. Unii adoptă în vreme de criză politică „poziţia struţului”, deoarece struţul are „ochiul mai mare decât creierul!”.

În urma disputelor publice, care ar trebui să fie purtate în „sânul partidului”, s-a creat foarte multă confuzie printre români, presărată din loc în loc cu judecăţi publice ironice şi chiar pline de umor. Românul, ca de obicei, în astfel de situaţii „face haz de necaz!”. Se pare că nimănui nu-i pasă de consecinţe…chiar dacă unii lideri îi îndeamnă pe „combatanţi să cadă la pace”. Oare, nu ne putem transforma din „marionete” în conducătorii propriei noastre ţări ? Sunt „semnale”, recepţionate de unii români, din care reiese că noi nu prea putem face aproape nimic în ţara noastră, deoarece de vreo câţiva ani încoace sunt valabile vorbele pline de subînţelesuri ale lui Caragiale: ”Noi votăm pe cine vrem şi din urnă iese cine trebuie!”. Ru-şi-ni-căăă, ru-şi-ni-căăă…

Dumitru Țimerman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *