More

    Istoria moților și șvabilor din județ, refuzată de Consiliul Județean. De ce nu se întorc tinerii acasă?

    rosu1

    Comisia de cultură a Consiliului Județean a refuzat acordarea unei finanțări pentru publicarea unei cărți despre istoria moților și șvabilor din județul Satu Mare. Cartea este un studiu realizat de a fost scrisă de Răzvan Roșu, tânărul moț din Marna care este doctorand al Universităţii Babeş Bolyai și al Academiei de Ştiinţe din Viena.

    Interesant este faptul că au primit finanțări din partea Consiliului județean anumite fundații, unele chiar dubioase, sau anumite acțiuni precum Darurile lui Moș Nicolae sau Balul Bobocilor, în timp ce o carte scrisă de moțul Răzvan Roșu, un antropolog recunoscut pe plan internațional, cu studii de necontestat, despre viața moților și a șvabilor din județul Satu Mare nu a putut beneficia de așa ceva.

    rosu2

    Răzvan Roșu spune că lui îi este rușine de rușinea lor și cea ce au fpcuyt membrii comisiei de cultură din cadrul Consiliului județean poate fi și răspunsul la întrebarea: ”De ce nu se întorc tinerii sătmăreni acasă?”.

    “Îmi este mie ruşine, de ruşinea lor. De ani de zile se finanţează tot felul de proiecte şi evenimente de o calitate îndoielnică, fără un impact real asupra unei vieţii culturale în adevăratul sens al cuvântului. Acum, când vin şi propun ceva cu adevărat valoros, cel puţin din punct de vedere al moştenirii culturale a Sătmarului (puteţi să-i spuneţi şi cultural heritage,) nu primesc finanţare. Înainte banii se acordau exclusiv pe criterii politice, acuma s-a dorit transparenţă, dar cu siguranţă în continuare, cel puţin parţial, există fel şi fel de afinităţi. Rezultatele vorbesc de la sine. Poate cu ocazia aceasta am reuşit să dau răspuns întrebării: de ce tinerii nu se întorc în Satu Mare. Ţin să menţionez că nu există în acest oraş o dezbatere reală asupra eficienţei actului cultural. În Satu Mare funcţioneată o scară de valori paralelă, grupări care au impus un monopol”, a spus Răzvan Roşu, pentru PresaSM.ro.

    Componența Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Județean are următoarea coponență: președintele este Alexandru Kereskenyi, consilierii Beniamin Urs, Nicolae Bura, Alexandru Horvat, respectiv trei angajaţi ai Consiliului Judeţean Satu Mare.

    rosu3

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE