More

    Poliţiştii nu mai vor să fie fotografiaţi, iar apoi imaginile cu ei să ajungă pe Facebook. Sindicaliştii propun noi prevederi în statutul poliţistului

    Membri  ai Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual protesteaza joi 16 Martie 2017, in fata ministerului Muncii din Bucuresti, ca urmare a nemultumirilor sindicalistilor, privind  nerespectarea legii si de neaplicarea corecta a salarizarii in Ministerul de Interne. ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO
    Membri ai Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual protesteaza joi 16 Martie 2017, in fata ministerului Muncii din Bucuresti, ca urmare a nemultumirilor sindicalistilor, privind nerespectarea legii si de neaplicarea corecta a salarizarii in Ministerul de Interne. ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO

    Sindicaliştii din poliţie vor să îi propună ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, ca statutului poliţistului să i se adauge o prevedere ce asigură protecţia imaginii şi a datelor personale ale agenţilor, iar o propunere arată că jurnaliştii pot fotografia poliţistul doar dacă blurează chipul.

    În urma centralizării solicitărilor primite de către reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), preşedintele entităţii menţionate, Dumitru Coarnă, va înainta, joi, ministrului Carmen Dan o serie de propuneri de modificare a statutului poliţistului. Între prevederi se numără şi cea a protecţiei imaginii şi a datelor personale.

    „Persoanele particulare pot filma poliţiştii doar dacă aceştia din urmă acţionează în uniformă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe domeniul public; înregistrările pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal ori la dispoziţia autorităţilor judiciare (dacă există o anchetă ori se reclamă un abuz). Aceste imagini, înregistrate de către o persoană particulară, nu pot fi utilizate pentru scopuri ilicite, pentru a instiga la represalii împotriva poliţistului, ori pentru a fi difuzate în reţelele de socializare; poliţiştii pot indisponibiliza orice dispozitiv care înregistrează audio ori video, dacă înregistrările ar putea reprezenta un potenţial pericol pentru siguranţa publică ori personală, precum şi a familiei acestora, pentru sediile aflate sub protecţie ori pentru executarea unei misiuni oficiale; utilizarea neautorizată a acestor imagini constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei”, se arată în propunerea Sindicatului.

    De asemenea, sindicaliştii vor ca jurnaliştii care filmează sau fotografiază poliţiştii să protejeze identitatea agenţilor, prin blurarea chipului şi a numărului de înmatriculare a maşinii folosite de către aceştia.

    „În cazul jurnaliştilor, care se supun dreptului fundamental de a informa opinia publică, aceştia pot face înregistrari audio-video şi le pot utiliza în marja atribuţiilor de serviciu dacă iau măsuri tehnice de a proteja identitatea poliţiştilor cu ocazia difuzării înregistrărilor (se acoperă faţa, se acoperă numărul de identificare, se acoperă indicativul/numărul autospecialelor de politie etc.). Poliţiştii ce exercită misiuni în civil nu pot fi filmaţi decât de către jurnalişti şi în nicio circumstanţă nu pot fi înregistraţi de către persoane particulare. În orice moment, la solicitarea organelor de aplicare a legii, jurnaliştii sunt obligaţi să se legitimeze şi să acrediteze calitatea. Nu se pot înregistra operaţiunile antiteroriste şi supravegherile operative, în nicio circumstanţă şi de către nicio persoană”,mai prevede lista propunerilor celor de la FSNPPC.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE