More

    FOTO. Amenzi colosale pentru cei care nu respectă asta. Până la 100 de mii de lei

    Sătmărenii, fie că vorbim de instituții publice, instituții de învățământ sau persoane juridice, riscă amenzi colosale, de până la 100 de mii de lei, dacă nu vor obține autorizația de securitate la incendiu. Pentru a preveni astfel de situații, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al judeţului Satu Mare a organizat astăzi, în Sala Mare de ședințe a Consiliului Județean, o întâlnire pentru a clarifica contextul în care sunt solicitate avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu și a obligațiilor ce revin tuturor factorilor implicați în acest proces.

    Clarificarea unor situații

    La acestă întâlnire au participat reprezentanţii autorităţilor publice locale (toate unitățile administrativ teritoriale din judeţul Satu Mare), proiectanţii, reprezentanţii societăţilor comerciale care deţin construcţii şi funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.

    Inspectorul șef al ISU Satu Mare, col. Nicolae Dima, a arătat că întâlnirea de astăzi are ca rol clarificarea unor aspecte legate de obținerea acestor autorizații.

    ”Întâlnirea de astăzi are ca rol clarificarea problemelor legate și a tuturor aspectelor care derivă din obligațiile legale referitoare la obținerea autorizațiilor și a avizelor de securitate la incendiu, pe de o parte, pe de alta parte datorită necesității imperioase de a îndeplini această obligație legală de o importanță deosebită. Cu predilecție, discutăm aici de unitățile de învățământ și de alte instituții publice”, a arătat colonelul Dima.

    Amenzi uriașe

    Șeful ISU a mai precizat că, de acum înainte, vor fi făcute controale și se vor aplica sancțiuni. Amenzile sunt colosale.

    ”De la 1 octombrie se aplică sancțiuni. În urma controalelor pe care le vom executa în perioada următoare cei care se va constata că nu îndeplinesc cerințele legale vor fi sancționați conform legii. Pentru neîndeplinirea acestei obligații legale sunt situații care se încadrează la amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei, altele cuprinse în intervalul 20.000-50.000 lei și, de asemenea, amenzi de la 30.000 până la 100.000 lei. La sancțiunea contravențională, complementar, se poate aplica și sancțiunea referitoare la oprirea funcționării sau utilizării construcțiilor sau instalațiilor”, a mai arătat șeful ISU.

    Acesta a mai precizat că în județ sunt zeci de clădiri aparțin școlilor care nu au obținut, până la această dată, autorizația la securitatea de incendiu.

    ”În momentul de față, în județ există aproximativ 60 de asemenea clădire aparținând unităților de învățământ care trebuiau să obțină autorizația de securitate la incendiu”, a mai spus colonelul Dima. 

    Despre ce s-a discutat

    În cadrul întâlnirii de astăzi au fost abordate subiecte precum:
    – cadrul legislativ european prin care se stabilesc cerinţele fundamentale aplicabile construcţiilor, cu accent pe cerinţa „securitate la incendiu”;
    – cadrul legislativ naţional privind calitatea în construcţii şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii;
    – categoriile de construcţii şi amenajări pentru care trebuie obţinute avizul şi autorizaţia de securitate la incendiu;

    –  prezentarea modului de obţinere a avizului de securitate la incendiu;
    – obligaţia de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu şi sancțiunile aplicabile pentru funcţionarea fără acest act de autoritate;
    – obligaţiile proiectanţilor, verificatorilor de proiecte şi ale beneficiariilor / investitorilor, statuate atât în legislaţia specifică apărării împotriva incendiilor cât şi în legislaţia specifică domeniului construcţii.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE