More

    Oșenii, în sărbătoare de Lăsatu’ Secului

    Asociaţia socio-culturală ŢARA OAŞULUI Satu Mare a participat la două acţiuni culturale tradiționale, care au avut loc în județele Maramureș și Satu Mare

    „Joc în lătureni” la Oncești, județul Maramureș Primul eveniment cultural-tradițional a avut  loc în localitatea Onceşti, la CASA DE PETRECERI A MOROȘENILOR din judeţul Maramureş, unde în ziua de sâmbătă, 11 noiembrie, s-a desfășurat cea de-a doua ediţie a tradiţiei străbune „Joc în lătureni”, care marchează  „lăsatu’secului” înainte de Postul Crăciunului. Acest „praznic” tradițional a fost organizat de Consiliul Judeţean Maramureş în parteneriat cu Asociaţia „Bogdan Dragoş” a Urmaşilor Nobilimii Maramureşene, dar și sub semnul împlinirii a 25 de ani de la înființarea Consiliului Județean Maramureș. La această manifestare tradițională au participat peste 1200 de persoane din Țările: Maramureșului, Oașului, Codrului, Lăpușului și Chioarului. Dintre personalitățile marcante participante la acest eveniment tradițional amintim: Liviu Marian Pop – ministrul Educației Naționale, Dragoș Titea – secretar de stat în Ministerul Trasporturilor, Bogdan Pușcas – președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, dar și oameni de cultură din Ucraina.

    “Unde-s moroșenii, apar și oșenii” Jocul lăturenilor de la Oncești a debutat cu formația Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI, formată din CHIRILĂ IGNAT – la ceteră, BELBE GRIGORE – la zongoră și țâpuritoarele: IRINA MAN, ALINA TITION și ANTONIA ZIMAN, care împreună cu alți membrii și simpatizanți, coordonați de VASILE LUCUȚ – prim-vicepreședinte al Asociației,  s-au prins într-o roată oșenească a veseliei și bunei dispoziții specifică reînvierii tradițiilor străbune ale dacilor liberi. Danțurile, țâpuriturile, roatele, învârtitele și veselia oșenilor au fost însoțite de colaci, pâine cu slănină și cârnați,  pălinca de prune și alte bunătăți culinare oșenești tradiționale – dăruite în mod special tuturor mesenilor prezenți la acest praznic tradițional de la Oncești.\

    Biserica ortodoxă din Certeze a împlinit 200 de ani Primirea P. Sale Iustin –  episcopul Maramureșului și Sătmarului Al doilea eveniment cultural tradiţional a  debutat la Certeze, duminică, 12 noiembrie, de la orele 9.15, când membrii Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI, împreună cu: un grup de personalități marcante ale vieții sociale, culturale și politice din România; preotul paroh prof. dr. PAUL ADRIAN GHEORGHE și un grup de copii din Certeze, îmbrăcați în straie oșenești; credincioși  ortodoxi din Parohia Certeze și alți invitați , l-au primit cu mare bucurie pe PreaSfinția Sa IUSTIN – episcopul Maramureșului și Sătmarului. De la acest moment istoric n-au lipsit trâmbițașii din Țara Oașului, care au anunțat pe toți oșenii, prin liniile lor melodice,  să participe la sărbătorirea  a 200 de ani de la înființarea bisericii ortodoxe din Certeze, cu hramul Sfinţii Arhangheli „Mihail şi Gavril”, din cadrul Protopopiatului OAŞ, judeţul Satu Mare. După primirea tradițională, PreaSfinția Sa împreună cu un sobor de preoți au săvârșit Sfânta Liturghie arhierească. În predica rostită de PreaSfinția Sa Iustin – episcopul Maramureșului și Sătmarului, a menționat faptul că această biserică ortodoxă din Certeze este o adevărată catedrală moștenită de la străbunii dacilor liberi și că aceasta ar trebui modernizată și extinsă pentru viitoarele generații din Certeze. După Sfânta Liturghie, P.Sa Iustin a dăruit diplome certezanilor, care s-au implicat în organizarea acestui eveniment istoric biserices. În încheiere, certezanii, membrii Consiliului parohial, Primăria, Consiliul local și primarul Petru Ciocan i-au conferit P.Sale IUSTIN titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al comunei Certeze.

    Danțul la Ciuperca din Certeze de lăsatu’ secului După ieșirea din biserică, oșenii, invitații, personalitățile prezente, membrii Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI   împreună cu formația acesteia, s-au deplasat la Ciuperca din Certeze pentru a participa la un danț de veselie de lăsatu’ secului. Roata oșenilor tropotită, acompaniată de formația Asociației ȚARA Oașului,  au creat o bună dispoziție de voie bună  în rândurile oficialităților locale, județene, parlamentare și europarlamentare prezente la acest eveniment istoric bisericesc din viața certezanilor. Mai multe informații despre acest eveniment istoric bisericesc de la Certeze veți putea afla din emisiunile speciale INCURSIUNE ÎN COTIDAN și VIAȚA LA ȚARĂ, difuzate pe postul de televiziune NORD VEST TV Satu Mare.

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE