More

    VIDEO/FOTO. Semnal de alarmă. Diabetul face tot mai multe victime la Satu Mare

    Numărul bolnavilor de diabet zaharat este în continuă creștere la Satu Mare. Pentru a reduce răspândirea acestei afecțiuni, astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, s-a desfășurat o acțiune de măsurare gratuită a glicemiei organizată cu ocazia „Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat”. La această acțiune au participat sute de sătmăreni, în marea lor majoritate vârstnici, dar și tineri.

    Managerul Spitalului Județean Satu Mare, a arătat că în județ sunt înregistrați, în momentul de față, peste 22.000 de bolnavi de diabet zaharat și că județul Satu mare se află pe primele locuri la ceea ce înseamnă partea de mobilitate datorită acestei afecțiuni.

    ”Ideea pe care am dori să punem pe prim plan afecțiunea, prevenția ei și, respectiv, tratamentul acestei afecțiuni. Din păcate, avem undeva la 22.000 de bolnavi de Evidența Centrului de Diabet. Dacă și dumneavoastră faceți calculele și, raportat la populația județului, constatăm că este o cifră sau în procent destul de ridicat din păcate. Acesta este principalul și singurul motiv pentru care facem acest eveniment ca UE să înțeleagă importanța prevenirii, importanța tratării acestei afecțiuni care, din păcate, își pune amprenta destul de negativ în ceea ce privește starea de sănătate a populației județului. Suntem pe primele locuri la ceea ce înseamnă partea de mobilitate datorită acestei afecțiuni, care este o boală care acționează lent și care acționează în timp și, din păcate, de multe ori cu efecte sau consecințe letale. Nu în ultimul rând, oamenii să vină și să se adreseze din timp atât medicului de familie cât și medicului specialist atunci când observă că apar simptome care pot fi legat de această afecțiune sau de această problematică”, a precizat managerul Adrian Marc, prezent la eveniment. 

    La rândul său, șeful Centrului de Diabet Satu Mare, Szilagyi Iosif, a arătat, cu aceeași ocazie, că se înregistrează o creștere constantă a numărului de cazuri de diabet zaharat și o creștere alarmantă a numărului de cazuri de diabet de tip II în rândul tinerilor și al copiilor.

    ”Vorbim de o creștere constantă, ceea ce se întâmplat și înainte, în fiecare an, cu o mică modificare în sensul că în general speranța de viață în România și în județul nostru creștere. Din păcate observăm o îmbătrânire a populației și odată cu aceasta observăm o creștere firească a numărului de apariție a bolilor cronice și, printre acestea, a diabetului zaharat. Apare mult mai frecvent la categoria de vârstă care depășește 60 de ani, însă ceea ce ne întristează, și este un fenomen mondial, este apariția, pe lângă obezitatea, mai frecventă la generația tânără, apariția mult mai frecventă a diabetului de tip doi la tineri și la copii. Acest lucru este cauzat de modificarea stilului de viață, a alimentației, factori care sunt esențiali”, a spus doctorul Silagyi Iosif.

    Pe lângă glicemie, la acțiunea de astăzi de la casa de Cultură, cadrele medicale prezente au măsurat și tensiunea arterială dar și indicele de masă corporală.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE