20 January 2019
Festivalul Berii Artizanale

Sătmarul, primul loc pe țară la mortalitate în spitale. Pe ultimele locuri la externări

Filed under: Locale |

Județul Satu Mare se află pe primul loc pe țară în ceea ce privește mortalitatea în spitale, potrivit unui studiu elaborat de fostul ministru subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Horea Timiș.

Conform acestui studiu, făcut public în luna mai a anului 2017, rata mortalității în spitalele din județul Satu Mare era de 3%. Cu această cifră, Sătmarul era lider autoritar, fiind urmat, la mare distanță, de Maramureș, cu o rată de circa 2,45%, Brăila, 2,30%, sau Galați, 2,25%.

Dintre județele învecinate, în afară de Maramureș, Bihorul are o rată de 2%, Sălajul de 1,6%, aproximativ egală cu Clujul.

 

Am putea spune că acest studiu nu este relevant și că ar trebui luate în considerare și alte aspecte, cum ar fi numărul de bolnavi internați și externați. Pentru că într-un spital unde sunt puține internări, automat sunt și puține decese.

Din păcate, județul Satu Mare stă prost și la acest capitol. Cu o medie de 55-60 de mii de externări pe an, Sătmarul se află în coada clasamentului, având în spate doar 13 județene cu rezultate mai slabe.

Față de Cluj și Iași, câte 200 de mii de externări, Timiș 140 de mii, Dolj – 130 de mii sau Bihor – 110 mii, Maramureș – 85 de mii sau Sălaj – 35 de mii.

Cu alte cuvinte, avem puține externări (ceea ce ar trebui să însemne, automat o rată a mortalității scăzute, ca în cazul Sălajului), însă la mortalitate în spitale suntem, de departe, pe primul loc pe țară.

Pentru realizarea acestui studiu nu a fost luat în calcul doar Spitalul Județean de Urgență, ci toate spitalele din județul Satu Mare.

4 Responses to Sătmarul, primul loc pe țară la mortalitate în spitale. Pe ultimele locuri la externări

 1. In spitalele satmarene numai bogatasi scapa cu viata saraci deloc nu au sansa de a scapa cu viata

  bil
  17 January 2018 at 18:36
  Reply

 2. Spitalul din Bistrita este spital considerat" Nato", superconditii, si este sub cel din Satu Mare la externari. Despre asta ce ziceti ? Nu aveti ce,nu? In ceea ce priveste mortalitatea e foarte simplu, pacientii din alte judete care ajung intr-un centru universitar, ca ultima speranta, ajung intr-un final sa moara tot in spitalele judetene de unde provin, asa se explica numarul mare de externari si mai mic de decese in astfel de spitale fara a pune la socoteala si numarul locuitorilor. Nu statistica e importanta, despre ea se spune ca este cea mai mare minciuna, poate fi orientativa, dar din pacate e doar o statistica si nu are explicatiile necesare.

  medic
  18 January 2018 at 13:01
  Reply

  • Sunt de acord ca sunt trimisi sa "moara" acasa, asa s-a intamplat si cu tata DAAAAAAAAAAAAAR … exista un mare dar. A trait inca cca o luna la Satu Mare si poate ar mai fi trait DACA aparaturile de monitorizare ale functiilor vitale ar fi avut fiecare MONITOR! Exact asa, faceau cu schimbul la monitorizarea functiilor pentru ca nu functionau monitoarele. In plus, i-am inchiriat saltea antiescare pe care aproape in fiecare zi o gaseam desumflata, scoasa din priza. Astea sunt doar cateva din micile lipsuri, probleme, intalnite in spitalul nostru "minunat" si "salvator" ca ar mai fi multe de spus, dar fara rost ca doar dreptatea voastra o vedeti. Oricum la fel cum din Cluj sunt trimisi acasa sa moara spre Satu Mare, sunt trimisi si spre Maramures, spre Salaj etc si cu toate astea nu sunt pe acest rusinos, ultim loc, din contra,de exemplu Salaj e imediat dupa Cluj. Poate de ce in Satu Mare nu prea se respecta protocoalele de prim-ajutor si se amana prea mult luarea primelor decizii, decisive, asa cum si in cazul tatalui meu s-a amanat intubarea si trimiterea spre Cluj pentru o interventie minim invaziva salvatoare. Poate atunci mai multi pacienti ar pleca acasa cu bine si statistica ar fi mai placuta.

   Pacient
   19 January 2018 at 11:21
   Reply

 3. WOW ….. ce stire ….. pai asta stim de ani de zile ….. rog ziaristi care au scris acest articol sa se interneze cateva zile si isi vor da seama de ce e asa … !!!! Nu de geaba li se spune unor medici din Spitalul Judetean …. ,, macelari " si de UPU sa nici nu mai vorbes unde poti sta linistit 2-3 ore lejer

  Demian Marius
  18 January 2018 at 20:26
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *