More

    FOTOGALERIE. Sesiuni de formare ANTIDROG, pentru profesorii din Satu Mare

    Perioada vacanţei intersemestriale a oferit prilejul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare şi Casei Corpului Didactic Satu Mare să organizeze şi desfăşoare o nouă serie de cursuri de formare cu scopul de a îmbunătăţi competenţele cadrelor didactice în implementarea a 3 programe de prevenire a consumului de droguri în mediul preşcolar şi şcolar.

    În perioada februarie – mai 2018, cele 32 de cadrele didactice formate vor desfăşura activităţi de educaţie nonformală în rândul a 663 de preşcolari şi şcolari din judeţul Satu Mare.

    „Cum să creştem sănătoşi” este un program de formare de deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preşcolară  și școlară mică, punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de țigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală) şi a modalităţilor adecvate de rezolvare a conflictelor fără violenţă şi luare de decizii.  Este o practică europeană în domeniu şi un standard de calitate ca programele de prevenire să se adreseze şi copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică pentru a limita comportamentele de risc la vârste mai mari. Pentru a avea succes, trebuie să se intervină de la vârste mici cu scopul de a promova stiluri şi obiceiuri de viaţă sănătoase care să acţioneze ca elemente de protecţie faţă de alternative nocive.

    „ABC-ul emoţiilor” este un program specific elevilor din ciclul primar (clasele I-a şi a II-a) şi urmăreşte formarea şi consolidarea abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri, punând accent pe: conştientizarea de sine, abilităţi de comunicare asertivă, gestionarea emoţiilor negative, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă. Programul îşi propune să dezvolte abilităţi si resurse personale care să ofere puncte de sprijin pentru copil, să îl facă mai puţin vulnerabil faţă de presiunile pe care le exercită mediul (prietenii, alte persoane de referinţă, mijloacele de comunicare, societatea, etc.) şi să întărească stima de sine a copilului, creşterea încrederii în sine însuşi şi a capacităţii de a tolera frustrarea, îmbunătăţirea controlului emoţional, astfel încât motivaţia pentru a atinge obiectivele propuse sa îi permită un control continuat, pentru a merge mai departe de momentul imediat.

    „Necenzurat” este un program internaţional de prevenire a consumului de droguri, bazat pe o abordare comprehensivă a influenţelor sociale şi pe dezvoltarea abilităţilor de viaţă în rândul elevilor de 12-14 ani, în scopul prevenirii consumului de droguri. Programul vizează și implicarea părinţilor  prin realizarea unor întâlniri de lucru cu aceștia.

    Până la sfârşitul anului  şcolar 2017-2018, cele 69 de cadre didactice formate pe parcursul a 2 sesiuni, vor implementa programe specifice de prevenire a consumului de droguri în rândul a 1481 de copii din judeţul Satu Mare (mediul urban şi rural).

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE