More

    VIDEO/FOTO. Moții din Gelu au sărbătorit cum se cuvine Dragobetele. Sărbătoarea dragostei

    Moții din Gelu încearcă să-și mențină vii tradițiile și obiceiurile populare astfel că în ultima sâmbătă înainte de a intra în Postul Paștelui au sărbătorit, cum se cuvine, Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români. Evenimentul a avut loc în incinta Căminului Cultural din localitate și s-a bucurat de o prezență numeroasă.

    Dragobetele a fost sărbătorit la Gelu datorită implicării soților Constantin și Leontina Salai, dar și a altor ajutoare de nădejde, care merită toate felicitările pentru modul în care au organizat acest frumos eveniment.

    ”Am dorit să sărbătorim, în aceeași zi, și Dragobetele, și 1 Martie, și 8 Marte, și de aceea am ales ultima sâmbătă înainte de a intra în Postul Paștelui. Mărțișorul și Ziua Femeie nu mai pot fi sărbătorite deoarece pică în Postul Paștelului. Vrem, în măsura în care se poate, să păstrăm tradițiile aduse de moșii și strămoșii noștrii din Țara Moților și vrem să dăm un semnal de unitate pentru noi”, au declarat soții Salai.

    La manifestarea de la Gelu a fost prezentă și primarul comunei Terebești, Mariana Avorniciții, însoțită de soțul ei, consilierul județean Nicolae Avorniciții. Edilul șef le-a făcut o promisiune celor din Gelu. Și anume că în vara acestui an va avea loc în această frumoasă colonie moțească o nouă ediție a Festivalului Avram Iancu.

    Tinerele Ariana Donca și Casiana Tișea au prezentat câte o scurtă istorie a ceea ce înseamnă Dragobetele în folcorul românesc.

    În continuare, un grup de tineri din sat, îmbrăcați un frumoasele straie populare, a prezentat un scurt moment artistic compus din cântece patriotice și ”iuituri” moțești, preluate de la cei mai în vârstă.

    Apoi, până spre dimineață, cele circa o sută de persoane prezente la această frumoasă maifestare au sărbătorit Dragobetele cu multă voioșie.


    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE