More

    Copii născuți de copii. Aproape 10% dintre mămicile din Satu Mare sunt minore

    Numărul fetelor care devin mame înainte de a atinge vârsta majoratului este, an de an, din ce în ce mai mare. Spre exemplu, în 2017, aproape 10% dintre mamele care au născut în maternitatea Spitalului Județean au fost minore. Multe dintre acestea nu au atins nici măcar vârsta de 14 ani. În cazul acestora din urmă, polițiștii inițiază anchete care, în cele din urmă, nu se materializează nici cum. 

    150 de mame minore

    Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Satu Mare, Constantin Demian, circa 10% dintre mamele care au născut în 2017 la Maternitatea spitalului nu au implinit vârtsta de 18 ani.  Astfel, anul trecut, la Maternitatea s-au născut, în total, 1.888 de copii, din care 170 prematuri.

    Dintre acestea, 150 au fost născuți de mame care nu au ajuns la vârsta majoratului în momentul în care au dat viață unei noi ființe.  Demn de remarcat este și faptul că aproape un sfert dintre mamele minore nu au împlinit vârsta de 14 ani.

    Tot mai multe mame minore

    Numărul mamelor minore este în creștere la Satu Mare. Spre exemplu, dacă în 2015 la Maternitatea Satu Mare au născut 39 de mame minore, în 2016 numărul acestora a urcat la peste o sută, iar în 2017 au ajuns la 150.

    Foarte tinerele mămici beneficiază de consiliere psihologică şi sunt luate în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, mai ales cele care provin din familii dez-organizate sau cu situaţie materială precară.

    Educaţie sexuală precară

    Majoritatea celor care au devenit mame înainte de majorat provin din mediul rural şi fac parte din familii dezorganizate.  Potrivit specialiştilor, motivele pentru care minorele ajung să nască ar fi ignoranţa părinţilor, lipsa timpului de a sta de vorbă cu copiii, dar şi educaţia sexuală precară.

    Multe dintre fetiţe nu ştiu când trebuie să-şi înceapă viaţa sexuală şi nici nu ştiu cum trebuie să se protejeze pentru a evita sarcinile nedorite.  Comunitatea ar trebui să aibă un rol în această educaţie sexuală, pornind de la şcoală până la medicul de familie.

    Psihologii spun că naşterea la o vârstă fragedă poate avea urmări dramatice în evoluţia unei fete, începând din plan fizic, deoarece corpul lor nu este pregătit să dea naştere unui copil, până în plan personal, când nu pot să mai urmeze o şcoală.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE