16 December 2018
Festivalul Berii Artizanale

VIDEO/FOTO. Școală sătmăreană, modernizată cu bani alocați de Guvernul Maghiar. Inaugurată azi

Filed under: Locale,Top News |

O unitate de învățământ din Satu Mare, poate cea mai mare din județ, a fost reabilitată în exterior, iar astăzi a avut loc ceremonia de recepție a lucrărilor. Lucrările au fost finanțate în special cu sprijinul Guvernului Ungariei.

Colegiul Național „Kolcsey Ferenc” din Satu Mare a îmbrăcat azi, 14 martie, straie de sărbătoare, cu ocazia inaugurării lucrărilor de reabilitare a școlii. La eveniment a participat și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.
Dintre oficialitățile locale la eveniment au fost prezenți: președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, primarul municipiului reședință de județ Kereskenyi Gabor, deputații UDMR Erdei D. Istvan și Magyar Lorant.

În declarația sa, primarul Kereskenyi Gabor a subliniat faptul că au fost finalizate lucrările de reabilitare a exteriorului clădirii și au fost schimbate ușile și geamurile imobilului. Lucrările au fost finanțate în special de Guvernul Ungariei, iar valoarea acestora se ridică la suma de peste 2 milioane de euro.

”Ca și primar am o bucurie dublă pentru că, odată, a fost reabilitată o instituție de învățământ, iar noi, ca municipiu, avem obligația să asigurăm toate condițiile pentru asigurarea educației sătmărene, iar pe de altă parte a fost reabilitată o clădire care este monument istoric, este patrimoniu cultural. Mă bucur de acest lucru mai ales că s-a realizat din fonduri guvernamentale din Ungaria, este vorba despre peste 2 milioane de euro folosiți pentru modernizarea, în totalitate, a fațadei acestei clădiri, fiind schimbate și geamurile, și ușile. Este o clădire foarte mare în care își desfășoară activitatea 1.100 de copii și circa 100 de cadre didactice”, a precizat primarul Kereskenyi.

Edilul șef a mai arătat că este posibil ca în viitor să fie reabilitate, în acest fel, și alte școli din Satu Mare.

”Tot timpul am spus că pentru mine nu contează proveniența banilor investiți în oraș, în clădiri, în infrastructură. Sunt promisiuni că și clădirea unde își desfășoară activitatea Liceul Reformat din Piața Jean Calvin va fi reabilitat. Vor fi și alte investiții benefice, spre exemplu, o chestiune concretă la care se lucrează intens, prelungirea autostrăzii M3 din Ungaria până la graniță”, a mai spus primarul.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a mulțumit finanțatorilor pentru această investiție.

”Este un moment important în condițiile în care una dintre cele mai mari școli din județul Satu mare a fost reînoită cu sprijin financiar din partea Guvernului Maghiar. Clădirea se află în proprietatea Bisericii Romano-Catolice, dar este utilizată în scopuri publice, Colegiul Național Kolcsey Ferenc. Este o inițiativă de apreciat. Este o clădire care a fost construită ca și școală, și indiferent de împrejurările istorice totdeauna și-a păstrat această calitate, iar acum, primind o formă nouă, fiind și consolidată și reabilitată, din toate punctele de vedere, eu cred că multe secol de de acum încolo va servi acestui scop nobil: școala. Mulțumim finanțatorilor pentru că găsesc resurse pentru a ajuta maghiari de dincolo de granițe”, a precizat Pataki Csaba.

Festivitatea a început cu intonarea imnurilor celor două țări, România și Ungaria, după care la scena amplasată în curtea colegiului au urmat luările de cuvânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *