More

    Pădurile judeţului Satu Mare – posibile destinaţii în minivacanţa de 1 Mai

    Acum că temperaturile din termometru sunt destul de ridicate, vă propunem câteva destinaţii de weekend unde în mod sigur veţi găsi răcoarea şi liniştea pe care fiecare dintre noi ne-o dorim. Este vorba de câteva păduri umbroase din judeţul Satu Mare, locuri unde putem să evadăm din toată nebunia oraşului şi a stresului cotidian, adevărate oaze de verdeaţă şi binecuvântare. Iată câteva dintre ele:

    Pădurea și lacul Medişa
    Loc de evadare și drumeții, dar și de picnic și odihnă pentru foarte mulți orășeni care se refugiază, la sfârșit de săptămână, în natură.

    Pădurea Medișa se află între localitățile Viile Satu Mare și Medişa. Este potrivită pentru a face excursii și drumeții în vederea petrecerii timpului liber. De asemenea, se pot culege aici ciuperci sau fructe de pădure. Pădurea are specii diverse de stejar, plop si brad. Suprafața împădurită se află în administrarea Ocolului Silvic Satu Mare și a Ocolului Privat Ardud. Se întinde pe o suprafață totală de 600 ha, din care 190 ha sunt în proprietatea Primăriei Comunei Viile Satu Mare.

    La marginea pădurii, pe partea stângă a drumului 193C (dinspre Viile Satu Mare) se găsește balta Medișa, loc preferat de tineri pentru pescuit și (cu toate că nu este amenajat) pentru scăldat.

    Pădurea Noroieni
    Pădurea Noroieni se află la 7 km de Satu Mare. În ceea ce privește vegetația acestei păduri, enumerăm: stejari, anin negru, carpen, plop euroamerican, frasin, jugastru, paltin, ulm de câmp, plop negru, plop tremurător, stejar roșu, salcâm, arțar, tei, pin.

    Aici, puteți observa, în habitatul lor natural, cerbi lopătari, căprioare, mistreți cât și specii de păsări pe cale de dispariție, precum croitorul mare, eretele sur, uliul porumbar, uliul păsărar, privighetoarea roșcată, ciocănitoarea neagră, ciocănitoarea pestriță mare, huhurezul mare, huhurezul mic. De asemenea, pădurea include suprafețe dedicate cercetării forestiere.

    Pădurea Runc
    Pădurea Runc este o arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip forestier), situată în judeţul Satu Mare, pe teritoriul administrativ al comunei Pomi, satul Borleşti. Rezervaţia naturală are o suprafaţă de 68,50 ha, şi reprezintă o zonă împădurită cu specii lemnoase de gorun (Quercus petrea) şi fag (Fagus sylvatica), în asociere cu cireş sălbatic (Cerasus avium), carpen (Carpinus betulus), alun (Corylus avellana) şi păducel (Crataegus monogyna). Stratul ierbos este bine reprezentat de specii floristice, dintre care: toporaş (Viola pumila), firuţă (Poa pratensis), rogoz (Carex acutiformis), sânziană (Galium vernum) etc.

    Pădurea cu pini Comja
    Pădurea cu pini Comja este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip forestier), situată în aria judeţelor Maramureş şi Satu Mare, pe teritoriul administrativ al oraşului Seini şi al comunei Racşa. Aria naturală se află în extremitatea nord-vestică a judeţului Maramureş, la limita teritorială cu judeţul Satu Mare , în partea nord-estică a oraşului Seini şi cea sudică a localităţii Racşa. Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – arii protejate) şi se întinde pe o suprafaţă de 0,50 hectare. Aria protejată aflată în „Dealul Comja” (o prelungire vestică a Munţilor Gutâi, grupă muntoasă a Carpaţilor Maramureşului şi Bucovinei, ce aparţin de lanţul muntos al Carpaţilor Orientali) reprezintă o zonă împădurită cu fag (Fagus sylvatica) şi carpen (Carpinus betulus), în al cărui perimetru, în anul 1939, la împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, soldaţii armatei române au plantat puieţi de pin (Pinus sylvestris), molid (Picea abies) şi brad (Abies), în forma numelui marelui poet român, Eminescu.

    Pădurea de frasini Urziceni
    Pădurea de frasini Urziceni este o arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a (rezervaţie naturală de tip forestier), situată în judeţul Satu Mare pe teritoriul administrativ al comunei Urziceni, satul Urziceni-Pădure. Rezervaţia naturală are o suprafaţă de 38,50 ha şi reprezintă o arie împădurită cu specii lemnoase de frasin (Fraxinus), în asociere cu stejar (Quercus robur), specia de ulm de câmp Ulmus minor, plop alb (Populus alba), plop negru (Populus nigra), alun (Corylus avellana), soc (Sambucus L.), corn (Cornus mas), etc.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE