24 March 2019
Festivalul Berii Artizanale

Onoare patriei și eroilor ei!

Filed under: Locale |

Ziua Eroilor a fost sărbătorită ieri solemn la Satu Mare, fiind organizate ceremonii militare și depuneri de coroane de flori. Manifestările au avut loc în două locații – orele 12.00 – la Cimitirul Eroilor: parastas, depuneri de coroane de flori, iar de la ora 13.00, la Monumentul Ostaşului Român din municipiul Satu Mare. Aici a avut loc un ceremonial militar cu intonarea imnului de stat, parastas, alocuţiuni, depuneri de coroane și defilarea Gărzii de Onoare constituită cu ocazia Zilei Eroilor.

La evenimentul organizat la Monumentul Ostașului Român au fost prezenți prefectul județului Satu Mare Darius Filip, subprefectul Altfatter Tamas, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, viceprimarul Doina Feher, parlamentari sătmăreni, oameni politici, șefi ai instituțiilor subordonate Ministerului de Interne și Ministerului Apărării. Preoții au ridicat un Parastas de pomenire pentru eroii căzuți pe câmpurile de luptă, prefectul Darius Filip a transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, și s-au spus câteva cuvinte despre importanța Zilei Eroilor în România. În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor de la Monumentul Ostașului Român, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, i-a înmânat diploma de “Cetățean de Onoare” plutonierului major Ilie-Marian Tănase Iordan pentru modul exemplar în care și-a îndeplinit misiunea în teatrul de operațiuni din Afganistan. Apoi, au fost depuse coroane de flori din partea Instituției Prefectului, a Consiliului Județean și a Primăriei Satu Mare. Ceremonia oficială s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. După acest ultim moment, au mai fost depuse coroane de flori din partea PSD, PNL, ALDE și UDMR.

Eroul sătmărean din Afganistan, distins cu titlul de Cetățean de Onoare
Plutonierul Marian Iordan a fost distins ieri, 17 mai, cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Satu Mare. Diploma a fost înmânată de către primarul municipiului, în cadrul ceremoniei dedicate „Zilei Eroilor”, eveniment care s-a desfășurat la Monumentul Ostașului Român.


Proiectul de hotărâre în acest sens a fost votat în unanimitate, în ședința din data de 26 aprilie a Consiliului Local Satu Mare. Plutonierul Marian Iordan este din Satu Mare. Acesta a fost rănit în teatrele de operațiuni din Afganistan, în cursul anului 2011. „Marcăm astăzi o zi dedicată celor mai buni dintre noi, care s-au jertfit pe câmpul de luptă, dar eroii nu se caută doar în cărţile de istorie. Eroi nu sunt doar cei care și-au pierdut viața în luptă, ci și cei care au supraviețuit după ce au riscat totul. Sunt şi eroi care trăiesc printre noi, care își clădesc viața și cariera bazându-se pe curaj, disciplină şi devotament. Un militar care pleacă la 6.000 de kilometri pentru a apăra valorile lumii civilizate, valorile creștine și democratice, este un erou. Le strâng mâna tuturor militarilor din Satu Mare care în ultimii 15 ani au participat la misiuni în teatrele de război, care și-au îndeplinit pe deplin misiunea și, cel mai important, s-au întors cu bine acasă. Am demonstrat că respectul pe care îl purtăm pentru eroi nu este doar prin vorbe. Reamenajarea Cimitirului Eroilor din municipiul Satu Mare a fost un proiect de care m-am ocupat personal și pe care îl vom continua. Uitând şi nerespectând trecutul, uităm să ne asigurăm viitorul! Pentru mine, domnul plutonier-major Ilie-Marian Iordan Tănase este un erou, care a luptat pentru România, pentru N.A.T.O. și care și-a îndeplinit exemplar misiunea în Teatrul de Operațiuni din Afganistan. Acest titlu pe care l-am acordat astăzi este pentru toți cei care se sacrifică în numele unui ideal“, a declarat în cadrul ceremoniei primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Raluca Jofi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *