21 February 2019
Festivalul Berii Artizanale

Prost pregătiți, prost plătiți. Sătmarul are puțini specialiști, dar și cele mai mici salarii

Filed under: Locale,Top News |

S-a tot vorbit despre faptul că salariile sătmărenilor sunt printre cele mai mici din țară și, în mare măasură, acest lucru este adevărat. Nu multe sunt județele din România în care media salariilor să fie mai scăzută ca și în Satu Mare. Însă la fel de adevărat este și faptul că Sătmarul stă foarte prost la capitolul specialiști. De fapt, potrivit unui studiu realziat de Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), suntem pe ultimul loc la acest capitol.

Doar 12 specialiști la o sută de muncitori

Din nefericre, județul Satu Mare stă foarte prost la capitalul specialiști, având cea mai redusă pondere la nivel național. Potrviti studiului PIAROM, județele Cluj și Iași (25,87%, respectiv 25,36%) își dispută supremația cu municipiul București (25,10%) în ceea ce privește numărul contractelor de muncă aferente specialiștilor în diverse domenii de activitate. Elementul pe care cele 3 județe îl au în comun este reprezentat de faptul că la nivelul acestora se găsesc cele mai prestigioase centre academice de învățământ superior din țară, conturându-se o corelație între prezența și performanța centrelor academice și numărul de specialiști în diverse domenii de activitate existent pe piața muncii.

Din păcate, însă, la polul opus se află județele Satu Mare (12,35%), Arad (13,22%) și Ilfov (13,48%).
În schimb, județul nostru se află printre primele locuri la ponderea de muncitori necalificați (21,23%), și la ansamblori (15,07%) și asta datorită în special celor de la Draxlmaier.

Salarii mici

După cum ne este pregătirea, la fel ne este și salariul. Veniturile salariale medii nete ale sătmărenilor sunt mai mici cu 7.03% mai mic decât media regională (nord-vestul României unde, cu excepția Clujului, sunt printre cele mai mici din țară) și cu 14,41% mai mici decât media națională.

Studiul PIAROM mai relevă faptul că mai mult de jumătate dintre sătmăreni au salariul minim pe economie, adică circa 350 de euro. În continuare, 14,08% dintre angajații sătmăreni au salarii cuprinse între 350 și 400 euro, 13,85% au salarii între 400 și 500 euro, 7,2% între 500 și 600 euro, 4,56% între 600 și 700 euro, iar 6,08% au salarii între 700 și o mie de euro.

Demn de remarcat este și faptul că doar 2,81% au salarii cuprinse între 1000 și 2000 euro și doar 0,39% mai mari de 2000 euro.

Care este, de fapt, realitatea

Sub aceste cifre statistice reci se ascunde, însă, o realitate foarte dureroasă. Din nefericire, nu toți sătmărenii care au finalizat o facultate, și au rămas în județ, lucrează pe postul pe care au fost specializat. Sunt foarte mulți sătmăreni care, după ce au terminat o facultate, lucrează într-un alt post ca muncitor necalificat sau care nu necesiotă calificare. Bineînțeles, salariul este pe măsură, adică mult mai mic.

Pe de altă parte, nici angajatorii nu se înghesuie să angajeze foarte mulți specialiști, ingineri, de exemplu. Aceștia trebuie plătiți cu salarii mai mult decât duble ale muncitorilor. Astfel că, în foarte multe locuri, în loc de trei ingineri este doar unul, în rare cazuri doi.

Toate acestea explică, într-o oarecare măsură, penuria de specialiști din județ și salariile mici ale sătmărenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *