25 March 2019
Festivalul Berii Artizanale

În “Glasul Bisericii”, cu preoţii despre Biblie!

Filed under: Editorial |

De multe ori, după Sf. Liturghie de duminică sau de sărbători, credincioşii, ştiindu-mă de la TV, mă întreabă o serie de lucruri, multe neclare şi pentru mine şi… chiar pentru mulţi slujitori ai bisericii. Desigur, oamenii nu uită să-mi mulţumească pentru emisiunile “Glasul Bisericii”, emisiuni pe care ei le urmăresc cu atâta drag! Le mulţumesc pentru aprecieri!

Ce am desprins din propunerile credincioşilor făcute deschis: Oamenii ar dori ca predicile, aşteptate cu nerăbdare, să fie mai apropiate de “lecţia de învăţătură”, adică să nu se repete Sf. Evanghelie citită la ora 10 – 10:15, parte explicată, parte recitită (pentru cei care n-au fost prezenţi la ora respectivă) pentru că este de prisos. Şi aşa slujbele sunt atât de lungi, chiar şi în zi de lucru, când oamenii îşi fac timp, cum ştiu ei, să ajungă la biserică, iar repetarea de care vorbeam nu-şi are rostul. Sunt o serie de învăţăminte pe care preotul le aduce în faţa credincioşilor, cu scopul de a ne face mai buni, mai iertători chiar fără efort. Pildele date să transpună credincioşilor pentru a se învăţa din ele şi… slavă Domnului, sunt destule.

Am să vă dau câteva probleme cerute de a fi explicate multor oameni şi pe care le putem dezbate cu 2-3 preoţi deosebiţi în emisiunile “Glasul Bisericii”.

Iată câteva:
1. Ce v-ar plăcea să vă spună Dumnezeu?

2. Care-i ofranda Dvs. pentru Dumnezeu?

3. Ce vă enervează în viaţa de zi cu zi?

4. Oamenii sunt nefericiţi pentru că nu ştiu că-s fericiţi!

5. Care-i cea mai mare nenorocire în viaţă?

6. Să fim mai iertători, mai buni, trebuie să facem efort?

7. Putem să ne cunoaştem viitorul? Depinde de tine?

8. Cât timp vor mai exista războaie, boli, lipsuri materiale, suferinţe… moarte?

9. De ce murim?

10. Când ni se face nedreptate, cum trebuie să reacţionăm?

11. Ce se va întâmpla cu oamenii răi?

12. Cine trebuie să beneficieze de iertare? (Răul poate fi stăpânit prin iertare?)

13. Nu credeţi că secolul acesta a făcut din creştinism o fărămiţare nemeritată? (Sunt 2,5 mld. creştini – numărul scade faţă de islamism)

14. Când vom ajunge ca Dumnezeu să şteargă lacrimile, întristarea, plânsul şi durerea?

15. Rugăciunile vindecă rănile cele vechi ale sufletului. Când se fac rugăciunile? (la mănăstiri şi noaptea! Psaltirea)

16. Rugăciunile uşurează durerile trupeşti, iertarea păcatelor rămase după mărturisire! (Taina Sf. Maslu – vindecare produsă prin întărirea puterilor sufleteşti!)

17. Maslul poate fi necesar pentru vindecarea patimilor? De ce la mănăstiri rugăciunile de noapte sunt mai primite? Maslu – vindecare prin rugăciuni şi ungere cu untdelem!

18. Necesitatea slujbelor de tămăduire în capelele din spitale!

19. Suferinţele de cancer (ca în cer) – te duc la rugăciune către Cel de Sus?

20. Mulţi sunt “bolnavi de sănătate” – prin gândul că pot trăi pe pământ mult şi să mori sănătos! Marea vindecare este cea sufletească – vindecarea de frică de boală – rugăciunile de la Maslu au ca scop trezirea sufletului!

21. Rugăciunea lui Iisus este transformată de Biserică într-o artă. Există arta de a te ruga!

22. Oare se va termina cândva suferinţa?

23. Suntem convinşi că nu Dumnezeu ne cauzează problemele de zi cu zi?

24. Suntem convinşi că Dumnezeu înţelege pe deplin ce simţim când suferim?

25. Dumnezeu urăşte suferinţa şi nedreptatea! El ne iubeşte pe toţi! Atunci de ce există suferinţă? De ce există atâta nedreptate pe pământ?

Sunt doar câteva întrebări şi teme ce vor forma obiectul unor emisiuni speciale televizate la “Glasul Bisericii”, încercând să le lămurim pentru toţi credincioşii, alături de cei ai bisericii neamului. Avem în vedere ceea ce trăim în aceste zile, când oamenii sunt iubitori de sine, de bani, lăudăroşi, trufaşi, neascultători de părinţi, nu ştiu să mulţumească etc. Oamenii de lângă noi au devenit obraznici, îngâmfaţi, oameni ce se împotrivesc adevărului. Tot mai mulţi permit să domine în ţară ura, lăcomia, răutatea şi dispreţul, sfidând învăţătura sănătoasă.

Cu toţii trebuie să urmăm lumina lumii, când Iisus a zis : “Eu sunt Lumina lumii; Cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric ci va avea lumina vieţii!”. Aceasta este judecata adevărată pentru că Iisus nu este singur, ci este cu Tatăl, care L-a trimis.

Doamne, câte frumoase pilde trebuie dezbătute şi din care putem scoate atâtea învăţăminte pentru noi, cei care înţelegem de ce Biserica este singura instituţie care adună oamenii neforţat şi-i face mai buni, mai trainici şi mai umani! Începând cu “Înmulţirea pâinilor”, “Vindecarea unui îndrăcit”, “Pilda samariteanului”, “Vindecarea unui mut”, “Minunea cu Iona”, “Vindecarea gârbovei” , “Smochinul neroditor”, “Grăuntele de muştar şi aluatul”, “Pilda celor poftiţi la cină”, “Fiul risipitor” etc.

Vom încerca să le facem cunoscute şi înţelese cu ajutorul Dvs., al credincioşilor şi preoţilor!

Teodor Curpaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *