24 April 2019
Festivalul Berii Artizanale

ATENȚIE! Vilele dintr-o anumită parte a Sătmarului, demolate. Unde și ce explicații dă primarul

Filed under: Locale |

Vilele și casele mari construite ilegal într-o anumită parte a municipiului Satu Mare ar putea fi demolate. Este vorba despre cele construite, fără autorizație, și fără a putea fi puse vreodată (în curat) în zona Bercu Roșu.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că zona Bercu Roșu este o zonă de agrement privat, cu alte cuvinte, aici nu pot fi construite decât case de vacanță. Asta înseamnă că nu pot fi construite imobile decât dacă sunt respectate anumite prevederi legale specifice pentru aceste zone. De exemplu, amprenta la sol a casei să nu depășească un anumit procent din suprafața terenului.

În zona Bercu Roșu, însă, din păcate, sunt multe construcții care nu respectă aceste normative legislative. În cazul acestora, spune primarul Kereskenyi, se va trece la obținerea în instanță a unei autorizații de demolare a construcțiilor ilegale.

Tot cu aceeași ocazie, edilul șef a mai arătat că Primăria Municipiului Satu Mare a câștigat în instanță procesul cu Instituția Prefectului Satu Mare privind elaborarea nomenclatorului stradal bilingv pentru zona Bercu. Astfel, Tribunalul Satu Mare a stabilit prin sentință definitivă dreptul persoanelor care doresc să își stabilească domiciuliul sau reședința la o adresă situată în zona Bercu.

Prezent la conferința de presă, directorul Direcției de Evidență a Populației, Ionel Torja, a precizat că municipiul Satu Mare obține o decizie fără precendent la nivel național: soluționarea cererilor pentru eliberarea actelor de identitate pentru imobilele ce au destinație de vacanță și sunt situate în intravilanul localităților.

Cu alte cuvinte, celor care locuiesc în zonă li se pot elibera acte de identitate pentru acele adrese. Au fost deja emise două astfel de acte de identitate, alte șase sunt pe punctul de a fi predate titularilor.

”Cei care locuiesc în condițiile legale în zona Bercu Roșu se pot prezenta la sediul instituției noastre pentru a solicita acte de identitate. Fiecare cerere va fi analizată în parte”, a mai precizat Torja.

Pe de altă parte, Primăria Municipiului Satu Mare continuă acțiunile de sistematizare și reglementare a zonei Bercu. Astfel, începând cu luna septembrie, Direcția de Impozite și Taxe Locale Satu Mare, Biroul Disciplină în Construcții, cu sprijinul Poliției Locale au demarat o amplă acțiune de verificare în teren a construcțiilor din zona Bercu. Au fost verificate un număr de 8 străzi, iar în urma verificărilor desfășurate până acum au fost descoperite bunuri impozabile nedeclarate, imobile construite fără autorizație și bunuri impozabile declarate incorect. De asemenea, s-au constatat neconcordanțe între suprafețele impozabile declarate de contribuabili și situația din teren.

Până în prezent au fost identificați 64 de contribuabili cu neconcordanțe, iar în cazul unui număr de 8 contribuabili au fost încheiate deja formele de inspecție fiscală, fiind stabilite astfel sume suplimentare la bugetul local al municipiului Satu Mare în cuantum de 4.112 lei. În cazul celor identificați ca neavând autorizații de construire emise, Biroul Disciplina în Construcții a dispus procedurile legale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *