24 April 2019
Festivalul Berii Artizanale

FOTOGALERIE. Odă EROILOR! Moment emoționant la Socond. Oaspeți din Oltenia

Filed under: Locale |

Momente de mare încărcătură emoţională vineri la Socond. Eroii căzuţi în luptele pentru eliberarea Transilvaniei au fost omagiaţi în Anul Centenar al Marii Uniri de către aparţinătorii lor din judeţul Olt, veniţi în frunte cu protopopul de Caracal, pr.Mihai Vânătoru şi cu preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, lt.col(r) Victor Epure. Totul a fost posibil datorită implicării şi efortului depus de Asociaţia Codrenii, preşedinte Ionel Costescu care în urmă cu 2 ani au ridicat acest monument comemorativ în formă de spirală dacică.

Vineri, 19 octombrie 2018, au fost prezenţi alături de oaspeţii din judeţul Olt şi senatorul Gabriel Leş, primarul Ioan Crasnai din Socond, primarul Ovidiu Duma din Ardud, protopopul de Carei, Florin Mocan, directori şi reprezentanţi de instituţii judeţene, Societatea Avram Iancu, Asociaţiunea ASTRA Carei, Asociaţia Uniţi pentru Satu Mare, Asociaţia Cultul Eroilor Satu Mare, elevi de la şcoala din sat.

După un parastas în memoria eroilor au rostit alocuţiuni cei doi protopopi, primarul din Socond, Ioan Crasnai, lt.col.(r) Victor Epure care a şi acordat Diplome de Onoare celor care au contribuit la reuşita manifestării şi nu în ultimul rând preşedintele Asociaţiei Codrenii, Ionel Costescu.

Un mănunchi de cântece patriotice a fost asigurat de către elevii de la şcoala din Socond. Toţi invitaţii au depus coroane de flori şi au participat apoi la o agapă frăţească oferită de către preotul din sat.

Oltenii au adus ”lacrimi adunate în colţul năfrămilor mamelor şi soţiilor” dar şi…pământ din locul natal al eroilor ce îşi dorm somnul de veci la Socond.

Nimeni nu a rămas de piatră în acele momente în care Ionel Costescu săpa la baza unei cruci pentru a se presăra apoi pământ adus de olteni.

SURSA: Daniela Ciută

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *