More

    Francezul cu origini sătmărene care duce mai departe tradiţia imperiului produselor de lux Benlux

    David Benedek este o combinaţie de mai multe origini, care au contribuit, fiecare într-o anumită măsură, la universalitatea de azi a parfumurilor sale. Mama lui e născută în Maroc, la graniţa cu Algeria, iar David şi sora sa au venit pe lume la Paris. Bunicii lui sunt originari din Satu Mare iar istoria familiei evreieşti Benedek este parcă desprinsă din scenariul unui film în care membrii ei sunt protagoniştii unor seriale care mai de care mai spectaculoase. Seniorul familiei, Paul Benedek, s-a născut în 1907 la Satu Mare, Paul fiind unul dintre cei mai apreciaţi avocaţi, specializaţi pe regimul funciar, din Satu Mare. A studiat Dreptul la Paris, unde în 23 noiembrie 1929 şi-a luat doctoratul, prezentând teza de doctorat “Regime foncier de la Transylvanie” (Regimul funciar din Transilvania). S-a căsătorit cu Edith Lazăr, originară din Valea lui Mihai, cea cu care avea să împartă bucuriile şi necazurile vieţii şi alături de care va fonda, în 1959 la Paris, Benlux, un adevărat imperiu al produselor de lux.

    Imperiul Benlux
    Familia Benedek făcea parte din protipendada sătmăreană a perioadei interbelice şi aşa se face că în reşedinţa lor recepţiile şi banchetele fastuoase erau printre cele mai apreciate din oraş. Viaţa tihnită şi lipsită de griji avea să fie întreruptă odată cu cedarea Transilvaniei de Nord către Ungaria horthystă, în urma Dictatului de la Viena din 1940. Urmează o perioadă de prigoană a evreilor sătmăreni, mulţi dintre ei fiind deportaţi în lagărele de concentrare naziste. Familia Benedek a reuşit să scape de aceste deportări şi să se ascundă de prigoana horthystă şi ca atare sfârşitul războiului să-i prindă tot la Satu Mare. Pe 22 februarie 1947 avea să se nască Georges Joseph Benedek, consemnat ca fiind primul copil de evrei născut la Satu Mare după război. În 1951 familia Benedek pleacă în Constanţa de unde va lua vaporul pentru a se stabili în proaspătul stat înfiinţat Israel. În Ţara Sfântă vor sta până în 1957 când hotărăsc să emigreze în Franţa.


    Spirite întreprinzătoare şi cu mare fler în ale comerţului Paul şi Edith îşi dau seama că oamenii şi în special parizienii, lipsiţi de lux mai ales în perioada războiului, doreau să revină la stilul de viaţă relaxat de dinainte de război. Astfel în 1959 aveau să deschidă primul magazin Benlux,cu produse cosmetice şi de lux, care în timp se va transforma într-un adevărat imperiu. Afacerea va exploda cu adevărat în 1962, când îl vor cunoaşte pe celebrul Christian Dior, cu care semnează un contract, magazinul Benlux fiind primul distribuitor al produselor Dior din Paris. La mijlocul anilor 60 va fi unul dintre cele mai chic centre de lux din Paris, fiind căutat de clienţi bogaţi şi celebri din SUA, America de Sud, Japonia. Dintre marile personalităţi care au călcat pragul magazinului le amintim pe Jacqueline Kennedy Onassis, soţia preşedintelui asasinat John F. Kennedy şi mai apoi a armatorului grec Aristotel Onassis şi Maria Callas, considerată de unii drept cea mai mare cântăreaţă de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea. “Jackie” Kennedy cunoscută ca una dintre cele mai elegante şi frumoase femei din acea vreme venea de două ori pe an la Paris pentru a-şi reîmprospăta garderoba cu haine, pălării şi produse cosmetic din magazinul Benlux.


    În 1967 Paul Benedek decedează la Paris iar cea care va prelua frâiele imperiului Benlux va fi soţia acestuia, Edith.

    David duce mai departe tradiţia familiei
    După moartea lui Madamme Edith, afacerea a fost preluată de fiul,acesteia George Benedek, iar astăzi cel care duce mai departe tradiţia familiei este David, fondatorul sub bagheta căruia sunt produse parfumurile BDK. Casa BDK este destul de nouă în peisajul parfumeriei moderne, apărând pe piaţă în urmă cu doi ani. Primul parfum pe care l-a creat se numește Bouquet de Hongrie. Se putea numi Bouquet de Romanie, dar este un omagiu adus bunicii lui care deși este originară din Satu Mare, ea vorbea maghiara, așa că a decis să îi dea acest nume. De altfel acum patru ani David a dorit să vadă unde a trăit bunica lui şi a venit la Satu Mare făcând o vizită casei bunicii lui. A fost foarte inspirat de florile şi de verdeața din grădina casei şi aşa a apărut primul lui parfum, un omagiu atât bunicii sale, cât și femeii pariziene.

    David Benedek a absolvit Institutul Francez de Modă din Paris, în cadrul căruia a urmat şi cursuri de parfumerie, pentru a-şi putea concepe propria formulă olfactivă. Înainte de a începe să studieze la Institutul de Modă din Paris a urmat şi cursuri de economie şi management în Beijing şi New York.


    Până acum, sub brandul BDK există şapte parfumuri – Bouquet de Hongrie, Pas ce soir, Tubé¬reuse Impériale, Oud Abramad, Wood Jasmin, Rouge smoking şi Crème de cuir, grupate în două colecţii – La Parisienne şi cea cu parfumuri orientale. Primele cinci sunt opera a cinci parfumieri diferiţi – Serge Majoulier, Violaine Collas, Cecile Maton, Mathilde Bijaoui, Camille Legay, unii dintre ei chiar din regiunea franţuzească Grasse. În România, parfumurile BDK se găsesc în buticurile parfumeriei de nişă Beautik Haute Parfumerie.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE