16 July 2019
Festivalul Berii Artizanale

Procurorul general, audiat de CSM după ce ministrul Toader a declanşat procedura de revocare din funcţie

Filed under: Politic |

Raportul privind evaluarea activităţii lui Augustin Lazăr, a ajuns la CSM, joi, iar Secţia pentru procurori a stabilit ziua de 13 noiembrie pentru audierea procurorului general, urmând ca motivarea să fie emisă în data de 21 noiembrie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Secţia pentru procurori a CSM îl vor audia pe procurorul general, Augustin Lazăr, pe data de 13 noiembrie, urmând ca pe 21 noiembrie să fie emisă motivarea, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Raportul a ajuns joi dimineaţă la CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

“Concluzia este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Asta înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. Loialitatea e definită foarte coerent şi frumos printr-o bogată jurisprudenţă a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competenţelor şi loialităţii, ci şi a bunei cuviinţe. Prin urmare, considerăm că actele şi faptele enumerate în raport, de netolerat în statul de drept, demostrează că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligaţiilor legale. În aceste condiţii nu se mai poate susţine ocuparea funcţiei de conducere din cadrul Minsiterului Public”, a anunţat, miercuri seară, ministrul Justiţiei.

“Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei şi elaborării avizului consultativ, precum şi Preşedintelui României pentru a decide competenţele legale ce îi revin”, a mai spus Toader.

La rândul său, la scurt timp după anunţul lui Tudorel Toader, procurorul general a făcut o declaraţie de presă.

Augustin Lazăr a spus că este nu îi este indiferent ce se întâmplă, dar a refuzat să dea detalii despre clasarea unui dosar al preşedintelui Iohannis, de care a vorbit ministrul.

“Cum să facă dosarele dacă la fiecare câteva luni se destructurează o echipă de profesionişti care lucrează? După câteva luni e destructurată. Şi aceasta este o întâmplare, între ghilimele. Doresc să transmit un semnal ca oamenIi să aibă încredere în procurori. Constituţia e a noastră, a tuturor. Vom rămâne fideli spiritului Constituţiei, în sensul de a reprezenta drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Vă rog să scuzaţi starea emoţională, dar nu mi-e indiferent ce mi se întâmplă, mă simt într-un moment special al carierei mele şi al României. Iar făclia o să aibă surpriza trecând de la vechea generaţie la noua generaţie. Vom transmite făclia independenţei magistraţilor. Şi aşa să ne ajute Dumnezeu”, a spus Augustin Lazăr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *